30
Пет, Сеп
34 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

drmihailovВъвеждат суха бикарбонатна диализа от Нова година. Над 100 000 лв. са вложени в ремонт и модерно оборудване

От началото на следващата година процедурите, които се правят на пациентите в свиленградския център по хемодиализа, ще бъдат по световен стандарт.

hemodializaТова съобщи пред „Старият мост“ д-р Стойчо Михайлов, специалист нефролог от Димитровград, който от година и половина е ръководител на екипа тук. Сега процедурите, които правим, са ацетатни, т. е. киселинни, каза д-р Михайлов. От началото на следващата година ще преминем на суха бикарбонатна диализа, тя е алкална и, образно казано, е черешката на тортата, добави той. По думите му предимствата от нововъведението са много. Основното е, че при пациентите няма да се наблюдават странични ефекти - повръщае, замайване, загуба на апетит, отпадналост, категоричен е той.

Центърът по хемодиализа вече разполага с всичко необходимо, за да се въведе съвременният метод.

В началото на тази година са закупени два нови апарата, производство на водещата в Европа немска фирма „Фризениус“. Подменена е и водоочистващата система. Старата се е ползвала повече от 20 години - от създаването на центъра досега. Филтрите й вече бяха много захабени и нямаха капацитет да захранват дори старите шест апарата за диализа, а да не говорим и за новите два, каза д-р Михайлов. Новата водоочистваща система също е производство на „Фризениус“. Тя е много важна, защото водата, която се подава към апаратите, трябва да е с голяма чистота, почти като дестилирана, обясни той. Сега центърът разполага с общо осем апарата „изкуствен бъбрек“, като седемте обслужват пациентите, а един е резервен. На старите апарати ще се направят малки корекции, за да може и с тях да се извършва суха бикарбонатна диализа. От тази година доставките на консумативи и медикаменти не са централизирани, а се обезпечават от тукашната болница, към която се води центърът. Така след проведен търг стана възможно да ползваме мембрани на „Фризениус“, които ни бяха предоставени на много добра цена, а в същото време са много качествени, каза д-р Михайлов. Специалистът подчерта, че откакто болницата обезпечава лекарствата, 90 % от пациентите на центъра са с компенсирана анемия. „Анемията е тежък проблем на диализно болните, тъй като при процедура по апарата се губят около 50 милилитра кръв, - разясни той. - Това няма как да бъде избегнато дори и при перфектна работа на медицинския персонал. Затова организмът трябва да се стимулира. За целта инжектираме на пациентите желязо, както и еритропоетин - хормон, стимулиращ създаването на еритроцити. Една ампула от него, в зависимост от килограмите и дозовия режим на пациента е между 300 и 700 лв.“. Д-р Михайлов изтъкна, че благодарение мениджмънта на болницата центърът по хемодиализа разполага с най-добрите препарати за компенсиране анемията на диализно болните и това, което се прави за пациентите в цяла Европа, се прави и тук. По думите му

за последната година условията в центъра по хемодиализа са променени коренно към по-добро, благодарение отзивчивостта и мениджърските умения на управителя на болницата д-р Димитър Ермов.

Наред с подобренията в оборудването на помещенията е бил направен и ремонт. Залите и кабинета са боядисани, подменена е дограмата, всички легла вече са подменени с нови функционални реанимационни, които могат да се повдигат откъм главата на пациента и са по-удобни, тъй като доста от бъбречно болните са с дихателни, сърдечни проблеми. Поставени са и три климатика, чиято мощност е съобразена с кубатурата на помещенията. Битовите подобрения никак не са маловажни, тъй като пациентите прекарват при нас на практика 5 часа по няколко пъти в седмицата, каза д-р Михайлов. В ремонта и закупуването на новото оборудване са вложени общо около 100 000 лв.

Тукашен пациент е рекордьор – 26 години е на хемодиализа

Пациент от Харманли, който идва на процедури в тукашния център, е рекордьор, тъй като вече 26 години е на хемодиализа. Това е постижение, защото преди години в България най-дълго преживелият пациент на диализа беше на процедури в продължение на 25 години, подчерта д-р Михайлов. Сред пациентите е и учителят Кирил Станков, на който му предстои бъбречна трансплантация. Той сподели, че е доволен от отношението и работата на персонала в центъра. Свиленградският център обслужва 5 общини - Свиленград, Любимец, Харманли, Маджарово и Ивайловград. В момента пациентите са общо 23-ма. Персоналът, който ги обслужва пък наброява 10 души – 2 лекари, 2 технолози, 4 сестри и 2 санитарки. Екипът е на много добро ниво, с достатъчно стаж и опит, каза д-р Михайлов.

Елена МИХАЛЕВА