19
Пет, Апр
28 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Наполовина на ражданията са абортите в община Свиленград през 2010 година. Това сочи официалната статистика на тукашното АГО. През миналата година са извършени общо 105 аборта, от които 49 са заради нежелана бременност, а останалите – спонтанни.

Това е близо 50 на сто спрямо броя на ражданията в Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград. Отделно, по една или друга причина, много жени се подлагат на такава манипулация в лечебни заведения в други градове – Хасково, Пловдив и др. Други пък прибягват до криминални аборти, които са по-евтини от легалното прекъсване на бременността в болница. Процедурата не се поема от Здравната каса и всяка пациентка заплаща за нея от джоба си.
Средната възраст на жените, извършили аборт в свиленградската болница, е около 30 години, а при тези от ромски произход – и по-ниска, съобщи завеждащият АГО д-р Недялко Апостолов.
Тенденцията от лани се запазва и тази година – до момента 11 са прекъснали бременността си по желание, а 13 – по медицински причини.


СМ