Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

operaciqОперацията на 56-годишния пациент е продължила два часа

Близо 4-килограмова киста на бъбрек бе извадена при операция на 56-годишния Марин Маринов от Харманли. Огромен е и размерът й - цели 30 сантиметра в диаметър.

kistaТова е уникален случай, обикновено кистите на бъбрек са по 6-8 сантиметра, като според информации в медицински сайтове най-големите достигат 20-22 сантиметра, каза управителят на тукашната болница д-р Димитър Ермов, който е бил ръководител на опериращия екип. Заедно с него интервенцията са извършили д-р Вангелов, д-р Станчев и анестезиологът д-р Костадинов. Такава операция се извършва за пръв път в свиленградската болница, тя не е проста и продължи два часа, важното е, че сега пациентът се чувства добре и се възстановява нормално, каза управителят на стационара. Първоначално Марин Маринов е отишъл на преглед при него. Оплаквал се от подуване и тежест в корема, споделил, че е отслабнал с около 10 кг. Последвало изследване със скенер, при което се поставила диагнозата. На скенера изобщо не се виждаше ляв бъбрек, кистата е растяла десетки години и е избутвала бъбрека, който постепенно се е смалявал и почти се е стопил, каза д-р Ермов. Голямото образувание е притискало и червата на мъжа, поради което той не можел да се храни нормално и затова отслабнал. По думите на хирурга е възможно кистата да е била вродена.

Възхитен съм от професионализма на лекарите тук при поставянето на диагнозата и извършването на операцията, каза пред „Старият мост“ Марин Маринов. Преди това съм обикалял доктори, но явно са ми поставяли грешни диагнози и са ме лекували неправилно, а това, което д-р Ермов предположи в първия момент, след това се доказа на скенера, сподели той. Предпочетох свиленградската болница, защото съм чел за нея, сега се убедих, че обстановката е страхотна, условията и отношението към пациентите тук са много добри, подчерта Марин Маринов. Той живее със семейството си в Харманли. Преди време дълги години е работил в Чикаго, откъдето се върнал през 2004 г.

СМ