Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

rodilka15-годишната Джейлян Халилова от село Райкова могила роди за трети път. Бебето се появи на бял свят в АГО-то на свиленградската болница на 5 април. Новороденото ще носи името Фатме, тежи 2,900 кг и е дълго 47 см. Раждането премина по нормален път, бебето и майката се чувстват добре, каза завеждащият отделението д-р Недялко Апостолов.


Фатме е третата рожба на невръстната майка. Първото си дете – Мустафа, Джейлян роди през декември 2007 г., когато бе едва 12-годишна и стана най-младата майка в България, за което „Старият мост“ писа. По-късно 11-годишно момиче роди в болница в Сливен и подобри рекорда на Джейлян, която обаче все още държи палмата на първенството за нашия район. Освен това, може би тя е единствената 15-годишна, която е майка на три деца. През април 2009 г. нашенката роди втората си рожба – момиченцето Берван.
Джейлян е родена в село Бряговец, Кърджалийско. От години живее със семейството си в Райкова могила. С мъжа й се занимават с тютюнопроизводство, за да се прехранват. Има десет братя и сестри.
Запазва се тенденцията от последните години ромите да раждат много повече деца от българите, като съотношението е 2:1, каза д-р Недялко Апостолов. Според него, ако възпроизводството продължи със същите темпове, не е далече времето, когато роми и българи ще бъдем поравно.