22
Чет, Фев
29 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Непознат досега играч издигна листа за общински съветници на предстоящите местни избори. „Свиленград МОЖЕ“ е ново обединение, започнало преди два месеца дейност като сдружение с общественополезна насоченост. Инициатори са Любомир Апостолов, познат от мероприятията на СК „Изида“, и Стоян Стоянов, фермер от с.Мезек

Основна фигура е и Владимир Бъчваров от сдружение „Акрил“, известно с акциите си за облагородяване на археологически паметници в общината. Те ще са на челните места в листатата за общински съветници заедно с активисти за оправяне на кварталите - основно от кв. Кап. Петко Войвода (кв. Гарата). До последния момент са набирали кандидати, отговарящи на изискванията да са млади, с висше образование, семейни с обществена активност зад гърба си.

Листата използва регистрация на Единна народна партия, тъй като Избирателният кодекс не позволява издигане на независима листа, казаха от сдружението. С подписка от инициативен комитет е възможна само регистрация на листа с едно единствено име, което я обезсмисля. Според запознати са водени преговори за обединяване с листата на коалиция „Демократична България“, за което са настоявали от „Зелено движение“. Не се е стигнало до разбирателство заради позицията на ДСБ, също част от тази коалиция.

Решението да издигнат кмет се е случило в последния момент. Групата не желае да подкрепи никого от останалите кандидатури за кмет, поради което издигат собствен кандидат. Това е водачът на листата Любомир Апостолов. Той е най-младият кандидат за кмет на община Свиленград - 33-годишен. 35 години пък е средната възраст на десетте кандидати за общински съветници в листата.

Кампанията ще се осъществява изцяло с доброволчески акции на терен. Младежите вече участваха в националната кампания на БТВ „Да изчистим България за един ден“и направиха втора акция в кв. Гарата за националния празник на 22 септември. Те смятат, че това е добър пример за останалите кандидати и въобще за жителите на града и общината. След изборите „Свиленград МОЖЕ“ ще продължи дейност като сдружение с нестопанска цел като обедини активността на своите основатели.

Цялата листа на ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ (официалното име на „Свиленград МОЖЕ“):

1. Любомир Апостолов 2. Владимир Бъчваров 3. Стоян Стоянов 4. Мария Анастасова 5. Наталия Георгиева 6. Пламена Георгиева 7. Атанас Димитров 8. София Трифонова 9. Латинка Карапеева