17
Сря, Юли
31 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Д-р Христо Минков последен се регистрира в Общинската избирателна комисия. В Любимец само двама ще се борят за управленския пост

Абсолютен рекорд в съвременната история на Свиленград съпътства местните избори, които ще са на 27 октомври. Осем са кандидатите за градончалническия пост, регистрирани в Общинската избирателна комисия (ОИК).

В последния ден – 24 септември, документите си подаде екскметът мандат 1999 – 2003 г. д-р Христо Минков. Той е и водач на листата с кандидати за общински съветници на РЗС. Д-р Минков е хирург, като практикува на частно. Семеен е, има син и една внучка. Бил е управител на болницата в Свиленград. В момента е общински съветник от ГЕРБ.

На 23 септември пък в ОИК регистрация за кмет подаде Любомир Апостолов. Той се включва в изборите от името на Гражданското обединение „Свиленград МОЖЕ“. На местните избори ще участват, използвайки регистрацията на Единна народна партия. Любомир Апостолов ще бъде най-младият кандидат в надпреварата – той е на 33 години, семеен, с дъщеричка на 1 година. Дипломиран като бакалавър „Английска филология“, след което завършва магистърска степен по „Бизнес администрация“. От 10 години се занимава с Европейски младежи проекти и политики. Любомир Апостолов ще бъде и водач на листата за общински съветници на гражданското обединение.

На 23 септември участие в битката за кмет и общински съветници в Свиленград депозираха и от ПП „Социалдемократическа партия“. Техният кандидат за градоначалник и водач на листата е Генчо Генчев. Той е собственик на фирма за таксита. Известно време е работил в системата на МВР, като служител в РУП-Свиленград.

Впрочем, БСП първи разкри картите си за местните избори в Свиленград. Това стана по време на открита партийна конференция на 2 септември. 40-годишният Стамо Димитров вече е регистриран в ОИК като кандидат за кмет. Той е семеен, с три деца. В момента е общински съветник от БСП и е сред най-активните в местния парламент. Висшето му образование е свързано със стопанско управление и финанси. Занимава се с капиталови пазари.

Дългогодишният общински съветник от ВМРО Живко Проданов официално също се впуска в битката за кметския стол. Живко Проданов е избран в ОбС от Местна коалиция „Заедно за Свиленград“, която има двама общински съветници. В момента е председател на ВМРО в града, един от членовете на Националния организационен съвет на „воеводите“ от Хасковска област. Проданов има висше военно образование. Дългогодишен служител е на Гранична полиция, бил е заместник-началник на Регионален граничен сектор Свиленград. Работи в казино „Нимфес Принцес“, като "Организатор - дейности". Освен това има къща за гости в Мезек.

Арх. Анастас Карчев е кандидатът за кмет на ГЕРБ. Той е на 35 години. Роден е в Свиленград. Семеен, с едно дете. Средното си образование е завършил в СУ „Д-р Петър Берон“, а магистратура в сферата на архитектурата в София. Няколко години е работил в столицата. От 2011 г. е служител в ОбА-Свиленград, като е стартирал като младши експерт. През 2015 г. е повишен за главен архитект на Общината.

Както вече писахме, за вота на свиленградчани ще се бори и поп-фолк певецът Милко Калайджиев, който е издигнат от ДПС. Той е роден през 1951 г. в Свиленград. Семеен, с трима сина и двама внука. 5 години е работил в ДАП-а като таксиметров шофьор. От 25 години е в музикална компания „Пайнер“. Притежава и частен бизнес – къща за гости в Мезек, язовир на концесия и кафе-аперитив.

Дългогодишният общински съветник Николина Пехливанова е кандидатът за кмет на БЗНС „Александър Стамболийски“. Тя е на 45 г., семейна с двама сина. Завършила е „Публични финанси“ в УНСС, а след това специализация в Германия „Банкова дело“. Владее немски, гръцки и руски език. Работи като финансов консултант в „Райфайзен Банк“. Пехливанова ще бъде и водач на листата за общински съветници, в която влизат 11 души.

В Любимец в борбата за кметското място се впускат само двама кандидати. За трети мандат ще се бори досегашният градоначалник инж. Анастас Анастасов от ГЕРБ. Той е на 60 години, семеен с двама сина и четирима внуци. Завършил е магистратура в Националния военен университет „Васил Левски“ - Велико Търново, а преди това - бакалавър във Военна академия в София.

Лидерът на БСП в Любимец Владимир Бамбалов е другият кандидат за кметския пост в града. Той е роден на 12 август 1978 г. в Свиленград. Семеен, с две деца на 2 и 5-годишна възраст. Завършил е бакалавър „Счетоводство и контрол“ и магистратура по „Право“. Работи като адвокат на свободна практика към Хасковската адвокатска колегия. Член на БСП от 2004 г., а председател на социалистите в Любимец е от 2016 г. Два пъти е бил общински съветник.

Диляна ЦВЕТКОВА