17
Пон, Юни
25 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Стамо Димитров от БСП и Живко Проданов от ВМРО влизат в битката наесен. Със собствени кандидатури ще участват ГЕРБ и БЗНС – Александър Стамболийски

Две от имената на кандидатите за кмет на Свиленград бяха официално обявени тази седмица. В битката за управленското кресло влизат Стамо Димитров от БСП и Живко Проданов от ВМРО. Очаква се до дни да станат известни и кандидатурите на ГЕРБ и БЗНС – Александър Стамболийски.

След близо 15-години подкрепа за независимия кмет Георги Манолов ръководството на БСП реши да издигне собствена партийна кандидатура, сподели лидерът на социалистите тук Георги Илиев по време на партийната конференция на 2 септември. Като причина за решението, той изтъкна, че липсата на собствен кандидат се отразило на хъса за работа на членовете на партията в Свиленград. След това Илиев обяви кандидатурата на Стамо Димитров, като предложението бе подкрепено с гласовете на всички делегати в залата. Припомняме, че БСП имаше 3 предложения за градоначалник – Никола Динков, който си даде отвод, Георги Илиев и Стамо Димитров. След дебати по време на заседание на пленума на БСП мнозинството прие кандидатурата на 40-годишния Стамо Димитров. Той е семеен, с три деца. В момента е общински съветник от БСП и е сред най-активните в местния парламент. Висшето му образование е свързано със стопанско управление и финанси. Занимава се с капиталови пазари.

Дългогодишният общински съветник от ВМРО Живко Проданов официално също се впуска в битката за кметския стол. Това потвърдиха от местната структура на партията. Живко Проданов е избран в ОбС от Местна коалиция „Заедно за Свиленград“, която има двама общински съветници. В момента е председател на ВМРО в града, един от членовете на Националния организационен съвет на „воеводите“ от Хасковска област. Проданов има висше военно образование. Дългогодишен служител е на Гранична полиция, бил е заместник-началник на Регионален граничен сектор Свиленград. Работи в казино „Нимфес Принцес“, където отговаря за шофьорите. Освен това има и къща за гости в Мезек. Следващата седмица се очаква от ВМРО официално да обявят листата си с кандидати за общински съветници.

До дни трябва да стане известен и кандидатът за кмет на ГЕРБ в Свиленград. На проведено в началото на август събрание на общинската структура на партията бяха издигнати три номинации. Това са председателят на общинската структура д-р Мариян Кръстев, главният архитект на общината Анастас Карчев, както и бившият началник на пожарната в града и екс зам.-областен управител на Хасково Валентин Ангелов. Предложенията бяха изпратени до Областното ръководство, а оттам и до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, откъдето трябва да вземат решение кой от тримата ще се включи в битката за кметското място. Говори се, че това ще е архитект Анастас Карчев, но шансове имал и Валентин Ангелов.

Окончателно одобрение на листата си за общински съветници и кандидат за кмет очакват и от БЗНС – Александър Стамболийски. По неофициални данни номинацията за управник на Свиленград е на Николина Пехливанова, която също е дългогодишен общински съветник. Работи като финансов консултант в „Райфайзен Банк“. Пехливанова ще бъде и водач на листата за общински съветници, в която влизат 10 души.

Снимки: Личен архив

Диляна ЦВЕТКОВА