15
Съб, Юни
30 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

След 15-годишно прекъсване издига собствен кандидат за кмет. Само двама настоящи общински съветници са в новата листа за ОбС

С нова визия БСП се включва в местните избори в Свиленград. Това стана ясно по време на партийната конференция на 2 септември. 39 делегати от общо 66 присъстваха в залата на Тракийското дружество. Официални гости на събранието бяха зам.-председателят на БСП Деница Златева и народният представител от Свиленград Никола Динков.

Лидерът на социалистите тук Георги Илиев заяви, че ръководството на партията е взело решение, след близо 15 години подкрепа за независимия кмет Георги Манолов, да издигне собствена партийна кандидатура и обяви името на Стамо Димитров. Предложението бе подкрепено с гласовете на всички делегати в залата.

На 2 септември бе утвърдена и листата за общински съветници, с която социалистите ще се явят на местните избори в Свиленград. Георги Илиев подчерта, че тя е напълно обновена. Само Стамо Димитров и Василка Вангелова от настоящия общински съвет са в представената на събранието листа. От нея отсъства дългогодишният общински съветник Христо Щерев. Прави впечатление, че около половината участници в листата са млади и мотивирани хора. Неин водач ще бъде председателят на партията Георги Илиев. Следват кандидатът за кмет Стамо Димитров, студентът по право Христо Коларов и Костадин Кондурджиев. Петото място в листата е отредено на Василка Вангелова, която беше общински съветник и в предишния мандат. Тя е председател на Тракийското дружество, което е коалиционен партньор на социалистите. На шесто място в листата е кардиологът д-р Диана Василева, която в настоящия местен парламент е от гражданската квота на „Реформаторски блок“. Седми е юристът Георги Бекяров, следван от Ярослав Грозев, Даниела Ходжева, Анастасия Димитрова, Милена Маргичева, Златомир Костадинов, Мартин Лозев, Надежда Янакиева, Надя Щегрова, земеделският производител от Момково Стоянка Вангелова, Коста Костадинов и председателят на пенсионерски клуб „Сакар“ Цветана Филипова. В листата следват кандидатите за кметове на селата Петко Пачов (Студена), Стефка Костадинова (Капитан Андреево), Костадин Петров (Момково). В момента се водят разговори за кандидат за кмет на село Левка, уточниха от БСП. Затруднението там идвало от напредналата възраст на членовете, но все още имало време до регистрацията.

В настоящия ОбС БСП има 5-ма общински съветници. Едва 17 гласа не достигнаха за шести, заяви Христо Щерев по време на отчета на работата на общинските съветници от БСП. Според него, за прокарване на политиката на партията са необходими поне 7 представители в местния парламент. В доклада си Щерев подчерта, че през изминалите 4 години сред общинските съветници на БСП е имало разединение. Освен това той обвини Никола Динков в съглашателство с друга партия по време на избора на председател на общинския съвет.

В изказването си от своя страна Динков заяви, че е учуден от отчета на Христо Щерев. „Има много истини, но и много неистини в отчета. Между мен и БЗНС - Александър Стамболийски никога е нямало договорка за председател на ОбС. Истината е, че много от партиите в Свиленград ми помогнаха с преференции да вляза в Парламента. Може би оттам Щерев си прави извод, че съм подкрепил задкулисно друг избор за председател на общинския съвет, а не от БСП. Другото, което искам да кажа, и което не беше споменато в отчета на Христо Щерев, е, че нито един път не поканихме кмета Георги Манолов на заседание на групата съветници на БСП. Не искам да влизам в спор с Христо Щерев, защото е излишно, но това е истината. Аз няколко пъти настоявах за това, когато имахме различие по определен въпрос, да изслушаме и Георги Манолов, за да може да видим къде е истината. Той също искаше, но нито един път не бе поканен и това трябва да се отбележи“, заяви Никола Динков. Трябва да бъдем силно аргументирани и да кажем на хората по време на предизборната си кампания, че ангажиментите ни са реални и изпълними, каза още депутатът. Той визира обещанието за безплатни детски градини и ясли, което е една от точките за бъдещите приоритети на БСП-Свиленград, посочени в доклад на Стамо Димитров. Динков подчерта, че за това са необходими близо 295 хил. лв., които представляват едва 5% от собствените приходи на общината.

Необходима е диверсификация на икономиката в общината, заяви пък Стамо Димитров като уточни, че има алтернативи на хазартния бизнес – селско стопанство, преработка на селскостопанска и животинска продукция, еко земеделие, транспорт и логистика. Сред основните ангажименти на социалистите е и отделянето на повече самостоятелни ресурси за кметовете на малките населени места, доизграждане на уличната мрежа в града, намиране на средства по четвърти и пети етап на проекта за изграждане на нова канализация в Свиленград, строителство на нова детска градина и модернизация на базата на сега съществуващите, финансово подпомагане на студенти по медицина с условие след завършване на образованието си да работят в местната болница поне 5 години и др.

Диляна ЦВЕТКОВА