14
Нед, Апр
13 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

ЕРБ печели, БСП изпадна трета за пръв път в местната история. В Любимец ГЕРБ мачка яко

ГЕРБ събра най-много гласове в Свиленград на евровота. За бившите управляващи са гласували 1 606 души, или 22, 855 % от имащите право на глас. Така, в сравнение с изборите за Европейски парламент през 2009 г., „герберите“ са спечелили доверието на още 102 електорални единици. ГЕРБ не е първа сила само в четири от 11-те общини на областта. Това са Маджарово, Стамболово, Минерални бани и Симеоновград. Най-добър резултат партията на Бойко Борисов има в Любимец, следван от Ивайловград.

За пръв път в съвременната история на Свиленград БСП се срина до трето място. За „столетницата“ са гласували 1 506 души, със 100 по-малко от ГЕРБ и с 66 по-малко от ДПС.

Изненадата на сегашните избори обаче се казва ДПС. Хората на Лютви Местан станаха втора политическа сила в общината, изпреварвайки БСП. За ДПС са гласували 1572 избиратели, три пъти повече от вота през 2009 г. Любопитни изводи могат да се направят при разглеждане на резултатите на тази партия в трите секции, където гласуват жителите на ромските махали в Свиленград. Така например в клуб „Сакар“ /Велето/ от 389 действителни бюлетини 218 са за ДПС, 106 - за „България без цензура“, 43 за ГЕРБ и едва 8 – за „Коалиция за България. Подобни са резултатите и от секцията в НУ „Хр. Попмарков“ и 20-а секция в квартал Гарата, както и в селата Мезек и Момково. В Студена и Капитан Андреево също са дали солидна подкрепа на ДПС.

„Странни са резултатите на ДПС в Свиленград и Тополовград, където те по принцип нямат много гласове. Този път обаче са се представили повече от добре“, коментира бившият министър от правителството на Борисов Делян Добрев. Според него това се дължи на купен или контролиран вот. Като пример той посочи ромската махала на Свиленград, където били забелязвани скъпи автомобили. В отговор на това лидерът на ДПС в Свиленград Малек Хусеин заяви: „Цяло село се е.., само Пенка била к...вата.“

От полицията, прокуратурата и общинската избирателна комисия обаче заявиха, че денят е преминал спокойно и не са постъпвали сигнали за нарушения.

Новият политик – Николай Бареков също получи висок резултат. Със 1 068 гласа, или 15, 20 на сто той е четвърта политическа сила в община Свиленград. Най-много бюлетини за него са пуснали в 16-а секция /Велето/.

Любимец пък е шампион в областта в подкрепата на ГЕРБ. За Бойко-Борисовата партия са дали своя вот1 866 избиратели. На второ място е „Коалиция за България“ със 789 гласа, а на трето – ДПС. И тук Бареков е четвърти.

51, 88 на сто е избирателната активност в Любимец, а в Свиленград - 37, 48%.

СМ

 

Георги Еленков, председател на ГЕРБ – Свиленград:

Странности по време на изборите определено имаше

Най-напред искам да благодаря на жителите на Свиленград за това, че за пореден път ни гласуваха доверие. ГЕРБ доказа, че е единствената политическа партия, която се съхрани изцяло и по никакъв начин нейната политика, нейното влияние, нейното бъдеще не се разми и не се размаза с политиките или общото действие с други политически партии. Искам да благодаря и на всички членове на секционните избирателни комисии от ГЕРБ за удържането на целия натиск, за 30-те и повече часа безсъние, за това, че издържаха стоически на напрежението и на неудобствата, на които бяха подложени.

Какво се случи в Свиленград? ГЕРБ, мисля че за шести път от създаването си, печели изборите в общината. ГЕРБ е единствената партия след нейното създаване в Свиленград, която първо побеждава БСП и е единствената партия тук, която на тези избори показа, че може да победи ДПС, която партия странно защо на тези избори е втора не само в общината, но като цяло в област Хасково. Другата новина, която се случи на тези избори, е тоталния срив на БСП и на областно ниво, и на национално ниво, както и на ниво Свиленград. Казвам го, защото БСП е на трето място в Свиленград и в Хасковска област. Разликата в процентите между ГЕРБ и БСП се вижда. Вижда се, че хората нямат вяра на лявото пространство. Вижда се, че само за една година от управлението на настоящото правителство се случи така, че сривът в доверието към него и управляващата тройна коалиция БСП – ДПС – Атака е огромен. Няма друго правителство в нашата история, което толкова бързо да срине доверието у народа. Оказа се, че ГЕРБ е единствената партия, която първо не влиза в коалиция с никой, второ – води самостоятелна политика. Оттам нататъка ГЕРБ показа, че е най-силната и най-мощната партия и единствената, която мисли за народа. Същото нещо се видя и в Свиленград. Видя се, че на местно ниво ГЕРБ е била тази, която, ако направим сравнение назад в годините, е помагала най-много на града. По време на предизборната кампанията хората разбраха колко милиона лева са били вложени в Свиленград благодарение на ГЕРБ. Готов съм да застана пред представителите на всяка една политическа партия тук, за да ги попитам и те да ми отговорят кой колко пари и какво е направил за града. Мина една година, имаше едни 500 млн. лв., които правителството разпределяше, но Свиленград не получи нито лев, макар че кандидатствахме с проекти за 7 млн. лв. В крайна сметка явно народът това го е оценил. Едни емблематични неща за Свиленград, които трябва винаги да се вземат под внимание – кв. Гарата, например. Много правителства са се изредили от демокрацията насам, след толкова много лъжи от страна на правителствата и бивши управляващи, ГЕРБ е партията, която осигури пари за изграждането на канализация в квартала. Доказахме, че нещата могат да се случват, когато имаш воля, когато знаеш, че си прав, че всичко онова, което правиш е за доброто на хората. Подчертавам, че никой друг не го е направил.

Странности по време на изборите? Определено имаше. След крайните резултати и анализът, който направихме с моите колеги, се вижда, че в кв. Гебран, където помогнахме много на хората след наводнението, където също се изгражда канализация, асфалтираха улици, бяха наляти милиони, на този евровот чисто българско население там е гласувало за ДПС. В кв. Гебран ДПС е първа политическа сила, ГЕРБ е на второ място, а БСП – на трето. В Мезек, където по време на управлението на ГЕРБ, всички знаете, бяха вложени пари по европроекти за реставрация на крепостта, изграждане на атракцион, поставяне на 3D холограми в гробницата, единственото село, където изградихме канализация по главната улица, положихме нов асфалт и се направиха тротоари, ДПС е пак на първо място. Третата странност – Свиленград. Ако разгледата 20-те секции в града, ще видите, че в 18 от тях ДПС има винаги средно по 40 гласа. При две от секциите обаче – 16 и 20 (т. нар. ромски), същата тази политическа партия има особено голямо влияние и страшно голям вот. Странното е, че в 16-а секция избирателната активност на предишни избори винаги е била ниска, а на тези доближава 50 %. ДПС там има 218 гласа, ГЕРБ – 43, а БСП – 8. Още една странност е, че в същата секция България без цензура има 106 гласа. В 20-а секция резултатите също са сходни. ДПС има 79 гласа, България без цензура – 77, ГЕРБ – 54, а БСП – 49. Никога досега на избори е нямало толкова много гласове за ДПС в града ни - във всяка една секция, подчертавам, средно по 40 гласа.

Оставям на хората да си направят анализа и да преценят кой как е гласувал и защо така е гласувал. Това, което хората в Свиленград трябва да знаят, е, че с ниска избирателна активност, каквато бе в момента, винаги такива нетипични за Свиленград партии ще бъдат в челните места. Въпросът е дали трябва да ги оставим да бъдат там.

Накрая искам да добавя за пореден път, че ГЕРБ е единствената партия, която работи сама на територията на Свиленград. Нашите резултати в крайна сметка са най-чистите тук, дадени за една партия, без абсолютно никакво влияние или вмешателство.

 

Христо Щерев, лидер на БСП в Свиленград:

Ще поемем своята отговорност за незадоволителните резултати в Свиленград

Политическата етика изисква поздравления за победителите и с настоящото аз го правя. Крайното класиране, независимо от начините за постигането му, определи двете политически сили - ГЕРБ и ДПС, за победители. За местната организация на БСП избирателят отреди трето място. Макар и с много малка разлика в гласовете от първите две политически формации БСП в общината се явява трета политическа сила. На фона на резултатите в България, както и на областно ниво, резултатите ни не са толкова лоши. Естествено, това не може да ни удовлетвори. Ще направим сериозен анализ за причините, довели до тези резултати. Не искаме да се извиняваме с ниска избирателна активност или други недоказуеми и ненаказуеми за нашата правна система явления. Специално за мен са по-важни мотивите на избирателите, довели до тези резултати. Считам, че за част от причините говоря от години, но това е въпрос на чуваемост от съответните инстанции. Определено отговорността за изборните резултати са и на ръководството на Общинската организация на БСП и на заседание на ръководния ни орган ще вземем съответните решения за поемане на тази отговорност.

 

 

Малек Хюсеин, председател на ДПС в Свиленград:

Можеше да сме първи, ако не бяха ни анулирали бюлетините

Най-напред искам да „поздравя“ победителя в Свиленград – ГЕРБ, като държа да подчертая, че игричките им няма вечно да вървят. Разликата между нас и тях е минимална. Ако бях допуснат до бюлетините на една от секциите, където са анулирани около 80 гласа за ДПС, вотът може би нямаше да е същият. Получих сигнал от наш застъпник в Червеното училище, че има проблеми и отидох да проверя на място. Попаднах на наша анулирана бюлетина, която бе скъсана отгоре, но иначе бе попълнена перфектно. Въпросът ми е: Защо тогава са я приели, защо веднага комисията не е решила да я отстрани? Бюлетината може да е била скъсана и по време на изваждането или още повече по време на броенето. Първичните резултати, които ми дадоха наблюдателите на ДПС, показаха, че в секцията в Червеното училище имаме 106 гласа, а очаквахме повече. Реагирах остро, но като лидер на ДПС в Свиленград по закон имам право да влизам по време на преброяването на бюлетините. Породи се едно голямо съмнение, че ако бяха преброени и анулираните бюлетини, може би разликата между ДПС и ГЕРБ нямаше да я има. След като избухна скандал между мен и шефката на секцията, нашите гласове от 106 станаха 218. Просто първоначално резултатът бе обърнат и нашите гласове бяха дадени на „България без цензура“. Наблюдателят на ДПС в преброителната комисия сподели, че след като се намесих, шефката на секцията попитала: „Откъде е разбрал? Кой му се обади?“ Въпреки че гласовете от 106 станаха 218, пак очаквахме повече от секцията, защото в нея гласуват хора, които работят при наши симпатизанти земеделци.

Извън този инцидент мисля, че кампанията беше толерантна и нямаше кой знае какъв натиск. Доволен съм от постигнатия резултат. Работихме денонощно и мисля, че вотът, даден за ДПС в община Свиленград, не е само вот на малцинствата. В Студена например кметът е от ГЕРБ, а там БСП е първа, след което сме ние. Постигнахме добри резултати и в Михалич, Сладун, Мустрак, Капитан Андреево. Това показва, че не само малцинството ни подкрепя. По секциите в Гебран, СОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Иван Вазов“ пак сме на едни от челните места.

Що се отнася до купуването на гласове, в което ни обвиняват, искам да кажа, че с купуване на гласове такъв хубав резултат не се постига. Ние сме на второ място, защото организацията последния месец положи много усилия да привлече симпатизанти. Няма село, което да не беше посетено от наши представители и то по няколко пъти. Ние не отиваме там само от избори на избори, както правят други партии, а помагаме постоянно.

Бих желал БСП да е на първо място - ние с тях продължаваме да работим заедно на национално ниво. ДПС за пореден път доказа, че е една отворена, бързо адаптираща се към всякакъв вид условия партия и държи на електората си. Вече година откакто сме в управлението на България и мисля, че възвърнахме надеждата у хората и специално в отрасъла земеделие. България не е само магистрали и ВиК проекти. Има едно население, което е на ръба на оцеляването.

Тези избори ще се запомнят и с това, че кметът Георги Манолов, подкрепян от всички партии в Свиленград, застана най-категорично зад ГЕРБ. Мисля, че не му беше сега моментът, а и не беше истина това, което каза. Тези проекти, на които се радва Свиленград, нито са заслуга на кмета, нито са заслуга на председателя на ОбС – Георги Еленков, а са заложени в програми и на други правителства. От тази гледна точка не бе справедливо от тяхна страна да прави реклама на ГЕРБ.

Въпреки всичко, да сме на второ място и то преди БСП никак не е малко и дава голяма заявка за развитието ни в бъдеще.

 

Живко Проданов, председател на ВМРО-БНД, коалиция „България без цензура“

Българите заслужаваме повече

Доволни сме от постигнатите резултати на изборите, дори очаквахме около 800 гласа, а за нас в общината гласуваха над 1 000 души. Добрите резултати на коалиция „България без цензура“, ВМРО-БНД, ЗНС и Гергьовден, според мен, се дължат на две основни неща: първо - хората са недоволни от досегашните управници, и второ - новосъздадената формация „България без цензура“ носи надежда у народа, че ситуацията в държавата ще се промени. Не бива да пренебрегваме и всеотдайността на Николай Бареков по време на кампанията.

Що се отнася до ГЕРБ и БСП постигнатите от тях резултати не ни изненадаха. Останахме изненадани обаче от факта, че ДПС в Свиленград се нареди втора по вот. Лично аз не разбирам как е възможно ДПС да бие столетницата, оставам безмълвен. Единственото ми обяснение е, че ДПС има много корпоративни гласове в общината, за което получих и доста сигнали. В деня на размисъл – 24 май, в Мустрак хората бяха агитирани да гласуват за ДПС. За този случай подадохме сигнал в ЦИК, но все още оттам не са излезли със становище. Ще поставя въпроса на организационен съвет на ВМРО в София да анализираме нелогично високите резултати на ДПС в Свиленград – 1604 гласа?! Не е нормално ДПС да е втора политическа сила тук, но всеки народ заслужава съдбата си!

 

Георги Шишков, Реформаторски блок:

Светлият лъч е Реформаторският блок

След всеки от изборите - все по-лошо. Това, което се случва на избори в България след 2001 г., доказва колко лесно можем да бъдем премятани от хора със съмнителни интелектуални и морални качества. Демокрацията загуби битката с опростачването, но войната продължава. Това не бе кампания - нямаше дебат и съответно реален избор. Затова след този ден лъсна истинското лице на озъбената псевдо десница и лукавата извратена тройна коалиция. Светлият лъч е Реформаторския блок, но първо да реформира себе си и да извърви пътя на събиране на всичко попиляно през годините. Иначе имперските интереси на Русия и Турция чрез „петите си колонии“ (БСП, ДПС) засмукват родината ни.