24
Сря, Юли
35 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

dobrevЗнаем какви грешки направихме през миналия мандат, отчели сме ги и няма да ги повторим”. Това каза на среща в свиленграския месокомбинат „Бурденис“ лидерът на ГЕРБ в Хасково и министър на икономиката от кабинета “Борисов” Делян Добрев. Той беше категоричен, че след първоначалната еуфория и заслужената почивка от властта, идва ред на уравновесения период на ГЕРБ, в който партията наистина да покаже своя потенциал.

Фирмите също имат нужда да покажат своя потенциал, но програмите, по които можеха да си осигурят финансиране са забавени с почти години”, оплакаха се от ръководството на месокомбината. Това ги принуждава да забавят темповете и да чакат, макар да имат готови проекти по “Конкурентноспособност” за преоборудване - закупуване на нова техника и транспортни средства. “Чака се някаква администрация да започне да работи, най-вероятно до края на годината” – този отговор получавали при всяко питане. Вече два месеца чакат и за елементарен анекс, а във фирмата има над 70 човека, които работят качествено,  осигуряват се и трябва да получават редовно заплатите си.

Договорът за партньорство за новия програмен период още не е подписан от това правителство, което определя 2014 г. като нулева година в усвояването на европейските фондове, сподели притесненията си Делян Добрев. Когато хората ни избраха, пак имаше закъснения и спрени плащания по еврофондовете. Ние не само, че рестартирахме системата, но и не допуснахме подобни ситуация. Сега правителството пак ни вкара в същата стара ситуация. Най-ощетени са хората, които работеха по програмите за временна заетост. Техните заплати стигаха от  385 лв. до тавана за различните професии – това бяха средства от европейските фондове и по тези програми работеха стотици хора. По времето на ГЕРБ по тези програми работеха над 100 000 души. От БСП обещаваха 250 хил. нови работни места, а до момента не само, че няма нови, но и са закрили 40 000.