14
Нед, Юли
18 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Откриват секция в болницата

По последна информация гласоподавателите в Свиленградско са 20 130 души. От тях 16 154 са от общинския център, а 3 976 - от селата, съобщи секретарят на ОбА и ръководител на екипа за организационно-техническа подготовка на изборите Надя Пеева. Най-малко регистрирани по постоянен адрес има в Лисово, едва един избирател. Жената обаче от години живее в Старозагорско и най-вероятно там ще упражни правото си на вот. Във Варник пък гласоподавателите са четирима. Те ще могат да пуснат бюлетината си в съседното село Маточина. Десет са с право на глас в Пашово, в Дервиш могила – 13, Равна гора – 12.

Те ще могат да гласуват в близките села, къде има сформирани секции – Щит, Студена и Мустрак. Кметските наместници ще организират извозването им, уточни Надя Пеева.

Избирателна секция може да бъде открита в МБАЛ-Свиленград. Това обаче ще стане ясно 48 часа преди изборния ден – 25 май. Изискването е в болницата да има не по-малко от 10 гласоподаватели. Иначе, утвърдените секции в общината са 38, като няма промяна в месторазположението им.

Избирателите с трайни увреждания, които желаят да гласуват с подвижна урна, трябва да посочат това в ОбА-Свиленград до 4 май. До 10 май гласоподавателите, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат да подават декларации за вписване в избирателния списък по настоящ адрес. Молби за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци пък се подават до 17 май.

Все още е рано да се коментира дали ще бъде разрешена употребата на алкохол по време на изборите. Яснота по темата ще има след майските празници, като решението се прави от кмета. От ОбА споделиха, че в повечето случаи местната власт се е съобразявала с провеждането на масови мероприятия. Както е известно, насрочената дата за евроизборите е 25 май, а традиционно, употребата на алкохол се забранява тогава и в деня за размисъл - 24 май. В двата дни са планирани баловете на ПГССИ „Христо Ботев“ (25 май) и СОУ „Д-р Петър Берон“ (24 май).

СМ