21
Вт, Май
27 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Като стратегия Реформаторският блок (РБ) си поставя за цел да извоюва позицията на трета политическа сила в Свиленград. Това каза на пресконференция и среща със симпатизанти тук водачът на листата на Блока Меглена Кунева. Тя, заедно със своите колеги Божидар Лукарски (СДС), Корман Исмаилов (НПСД), Николай Ненчев (БЗНС) и Найден Зеленогорски (ДБГ), бе на посещение в Свиленград на 16 април.

България трябва да продължи с присъединяването към Европейския съюз. Ние спряхме да се присъединяваме.

Този процес е като да се изкачваш по стръмен хълм с колело и да спреш да въртиш педалите. Ние престанахме да ги въртим. Нито се присъединяваме към Шенген, нито към Еврозоната…нито към европейския стандарт на живот“, коментира Меглена Кунева. Реформаторският блок предлага България да стане съосновател на Европейския енергиен съюз. Това ще осигури поне с 30 % по-ниска цена на газа, защото ЕС ще договаря доставките на едро, като съюз, а не всяка страна на дребно, обясни още тя и добави, че това ще се отрази на цените на всички продукти по производствената верига.

Не смятате ли, че в организационно отношени местните структури са оставени на заден план?“, попита Николай Колев от в. „Старият мост“. Без местни структури няма политика, отговори Кунева. По думите й най-важната политика се правила на място. До 95 % от случаите по места хората вървят ръка за ръка, каза пък Найден Зеленогорски. Няма да лъжа, че има общини, в които отношенията не са толкова добри, но се стараем да изгладим това. Организацията върви напред и местните проблеми ще бъдат решавани, заяви още той. Залагаме на отбора, а не на звездите в него, подчерта Зеленогорски.

На срещата бе засегнат и въпросът за социологическите проучвания, според които се наблюдава спад в доверието на гражданите към Реформаторския блок. Това са кампанийни числа, заяви Деян Кюранов, член на гражданския съвет на реформаторите. Тези проучвания вероятно са лъжа, но докато не излязат резултатите от изборите, не можем да го докажем. Не случайно в други държави със закон е забранено публичното оповестяване на социологическите проучвания, сподели още той. Част от предизборната кампания на други политически сили включва използването на социологически проучвания с манипулативна цел, коментира пък Меглена Кунева.

Загубим ли българското село, губим България, каза лидерът на БЗНС Николай Ненчев по повод мнение на симпатизант, че никой от жителите на селата няма да гласува за Реформаторския блок. Много добре знаем, че само 6 % от земеделските производители ползват европейски субсидии. Това в никакъв случай не трябва да продължава, категоричен бе Ненчев. Той подчерта, че Реформаторският блок иска Гаранционен фонд за земеделците и организира експертна помощ за кандидатстване по европроекти.

Управляващите се правят, че не забелязват сигналите за спиране на фондовете, защото са безпомощни да премахнат причините за това, каза пък лидерът на СДС и председател на Предизборния щаб на РБ Божидар Лукарски. ЕС настоява да се преборим с корупцията, непрозрачността и разпределянето на парите „под масата“, заяви още той. Според него тази среда захранва престъпното управление и мафията, която стои зад него. РБ предлага засилване на контрола върху европейските средства с цел максимално премахване на всички възможности за злоупотреби, сподели Лукарски и каза, че целта на парите от ЕС е да подпомагат дребния и средния бизнес и да създават нови работни места. За малките региони като Свиленград, например, евросредставата са най-важни, подчерта пък Корман Исмаилов.

Проектът Реформаторски блок е дългосрочен и за нас това е най-важно, бяха единодушни и петимата представители на съюза. Сигурни сме, че ще имаме депутати в Европейския парламент, но не знаем колко точно ще са те. Зависи колко гласоподаватели ще купят останалите партии, уточни Найден Зеленогорски.

Диляна ЦВЕТКОВА