21
Пет, Юни
21 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

georgi-shishkovДаваме път на младите в Свиленград

- Г-н Шишков, сериозен скандал разтресе СДС. Стигна се дори до изключване на знакови фигури от партията. Това, което се случва в сините редици, за добро ли е или за лошо според Вас?

- Това не е скандал, групичката на загубилите на вътрешните избори за председател правят провокация, дори се опитаха едва ли не да прехвърлят тяхната дългогодишна безпомощност върху новоизбрания председател.

Когато си зависим, правиш това, което ти каже председателят на другата партия в коалицията. Нещо повече, Мартин Димитров бе на гости в СДС, гостенинът стана досаден и домакинът, т.е. Националният съвет, му показа вратата. Както се казва в народната мъдрост, всяко зло за добро. През годините след подобни случки партията е излизала по-сплотена и по-силна, готова за новите предизвикателства.

- Да разбираме ли, че местната организация и лично Вие сте на страната на новото ръководство, начело с Емил Кабаиванов?

- Както казах, страни няма, това е външна провокация и сме на страната на СДС.

- Има ли разцепление в свиленградската организация?

- Демократите да знаят - няма разцепление никъде. Че се махат няколко човека и някой напуска, това не е разцепление. Ние няма да работим тези готовани да си живуркат, или да чакат пенсия в Народното събрание. Държа това да се разбере от седесарите и симпатизантите ни.

- Напоследък между СДС и ГЕРБ се усеща топла връзка. Това означава ли, че е възможна предизборна или следизборна коалиция догодина?

- Нямам сведения за някакви връзки. Предизборна коалиция няма да има, а за следизборна е рано да се говори, но е ясно, че ние с БСП няма да правим коалиция за разлика от тези, които гласуват в Народното събрание с червените. Крайно време е да се сложи точка на модела на правене на политика, наложен от Кръглата маса, а именно на задкулисните договорки Желев - Луканов, Жан Виденов, Николай Добрев - Иван Костов. Това ни закопава и затова България е зле и хората живеят лошо.

- Тук, на местно ниво, какви са взаимоотношенията между СДС и ГЕРБ? Или по-приятелски са отношенията между ГЕРБ и ДСБ?

- Нямаме отношения с ГЕРБ , а другите са в коалиция с тях - нали имат общ кмет, както казах по горе, задкулисието е пагубно за развитието.

- Самостоятелно ли ще се явява СДС на изборите догодина и има ли шанс да влезе в парламента?

- Тенденцията е за самостоятелно явяване с отворени листи, но окончателно решение няма. СДС не е случайна партия и да се задават подобни въпроси за влизане в парламента, меко казано, е обидно. СДС си е СДС , защото СДС е оптимистичният изход. Сега, когато се хвалим с евро проекти и подобни усвоявания на средства, това е благодарение на СДС.

- На събрание на СДС в Свиленград бяха избрани ново ръководство и нов председател. Вие защо се оттеглихте от поста?

- Както бяхме обявили, в цялата страна тече отчетно- изборна кампания. Така е и тук. Да, имаме нов общински председател. Той е млад и образован мъж, на неговата възраст и аз станах председател. Това е нормален процес и след седем години Христо Николов ще управлява Свиленград. Ангажиментите ми на областен председател и член на Националния съвет на СДС, продължават. Аз ще подкрепям новия председател тук, ще му помагам. Да даваме път на младите, не трябва да е само дежурна фраза, а практика.

Интервюто взе: Николай Колев