14
Нед, Апр
13 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Общински съвет на БСП – Свиленград категорично се противопоставя на направените изводи от шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов, че целият човешки ресурс на Митница Свиленград няма необходимите професионални качества да изпълнява своите задължения.

Подобни изказвания обиждат не само свиленградската общественост, а са обида към населението от цяла Южна България, защото в Митница Свиленград работят служители от Харманли, Димитровград, Любимец, Хасково, София и други населени места на България.

Веднъж вече българският народ беше наречен „лош материал”, сега по подобен начин се обижда населението на община Свиленград.

През всичките тези години Митница Свиленград е била на челно място по внесени приходи от мита, такси, данъци, акциз и ДДС в бюджета. Юридическият отдел на митницата е един от първите в страната по обем и качество на свършена работа. Едни от най-големите количества наркотични вещества бяха заловени именно на свиленградската митница. Заради добра митническа работа Митница Свиленград има множество персонални и колективни награди. Възниква въпросът: Как при тези положителни показатели в работата на служителите от митницата през изминалите години сега се оказва, че същите тези хора нямат необходимите професионални и морални качества?

Ние не сме убедени в приложимостта на използвания американски вариант на тест за лоялност спрямо българските служители. Още повече, че самото провеждане на теста е преминало в стресова и напрегната ситуация за явилите се на теста, предизвикано от изпитващите. Защо такъв тест за лоялност се прилага само за работещите в Митница Свиленград?  

На какво основание се прави сравнение за работата и лоялността на служителите от Митница Свиленград с останалите митнически служители от другите митници в страната при положение, че при тях не е прилаган такъв тест?        

Общински съвет на БСП – Свиленград е категорично против затварянето на Митница Свиленград и трансформирането й в митническо бюро. Доводите ни за това са преди всичко в стратегическото географско местоположение - тя е връзката между Изтока и Запада, външна граница на ЕС. Близо 80 % от „гастарбайтерите”, европейски граждани, минават от тук и имат нужда от обслужване. Това само по себе си наложи обстойно осъвременяване и оборудване на пункта с най-модерната техника и апаратура, които да са в помощ на служителите в борбата с незаконния трафик на хора и стоки. От голямо значение са работните места, които осигурява тази администрация за хората от региона. Митница Свиленград е най-голямата сухопътна митница на България и втори по големина сухоземен пункт в света.

Тежък удар ще бъде нанесен върху местните фирми от дребния и среден бизнес, чиято работа е свързана с митницата и разрешаването на различни административни казуси. Те ще трябва да се пререгистрират с всичките неудобства от административен и финансов характер. Ще се затрудни работата с фирмите, които обмитяват и извършват спедиторска дейност. Чуждите фирми – гръцки и турски – също ще трябва да влизат във вътрешността на страната, за да обмитяват.

Нима се забравя, че една такава голяма институция и свързаните с нея пряко и косвено ведомства като прокуратура, следствие, полиция, съд дава възможност и потенциал за развитие на млади и образовани кадри.    

Митница Свиленград е специфично ведомство, което е сред обективните дадености - естествена граница на България със съседна Турция, което дава възможност на жителите на нашата община, дори област да намерят професионална реализация, да се развиват, да израстват в системата на митниците, а оттам - да бъдат ценни кадри на България и за Европейския съюз.

Общински съвет на БСП - Свиленград казва „НЕ” на корупцията в митниците.

Ние сме против корупционните схеми в тези учреждения, развили се така успешно в годините на прехода и обхванали всеки - от най-нискостоящия служител до най-горестоящия началник. Причината не е у самите служители, а в организационната дейност и висшето ръководство.

Заявяваме, че сме за реформа в системата, пълна и всеобхватна, целяща да ликвидира от нея онези кадри, които с действията и поведението си стават причина за пораждане на порочна престъпна дейност сред митническите служители.

Заявяваме, че сме против затварянето на Митница Свиленград!

Държим г-н Ваньо Танов публично да поднесе своите извинения за казаното от него, че няма достатъчно човешки ресурс в региона.

Да покажем, че в Свиленград има будно гражданско общество, кадърно да защити работните си места и да спрем да мълчим позорно, да защитим името си на трудолюбиво, културно и способно население.

гр. Свиленград
06.06.2012 г.
Общински съвет на БСП – Свиленград