17
Сря, Юли
29 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Разработката срещу Ваньо Танов тръгнала заради свиленградската митница

 Депутатът от ГЕРБ за Хасковския избирателен район Иван Петров обвини бившия началник на свиленградската митница Стефан Марашев в покровителстване на контрабанда. В изявления пред регионални и централни медии народният избраник от ГЕРБ, който е и бивш началник на областната дирекция на полицията, твърди, че Марашев „като истински Матросов“ застанал пред контейнер с контрабандни цигари и не разрешавал полицията да го отвори. Това станало през 2005 г. преди Петров да бъде пенсиониран.

Бившият полицай и настоящ депутат от управляващата партия всъщност атакува началника на българските митници и свой бивш шеф Ваньо Танов след като скандалният вестник „Галерия“ излезе с челно заглавие „Личният касиер на Бойко Борисов контролира контрабандата по турската граница".

В статията изданието изтъква, че хасковският депутат от ГЕРБ Иван Петров бил близък с Иван Тодоров - Доктора. Вестник "Галерия" пише още, че бившият директор на РДВР Хасково е отстраняван от работа за пропуснат ТИР с контрабандни цигари и прилага скандална докладна записка от 2001 г., в която Иван Петров е посочен за човека на контрабандистите в РДВР Хасково. Петров обаче контрира, че атаката срещу него идва от интригите на бивши митничари и биасаджии от Свиленград, уволнени за корупция. „Знам кои са хората. Този пасквил, който се появи срещу мен, циркулираше преди година в публичното пространство“, каза той и обвини Танов, че е оставил на работа хора, които са прикривали контрабандата. В случая визира точно Стефан Марашев. „ За мен това, че Танов остави хора, свързани с корупцията в митниците, накърни имиджа на него и колегите му. Остави на възлови позиции такива хора като Марашев, които прикриват контрабандата. Попитах още Танов помни ли операцията на Капитан Андреево през 2005 г. Тогава по сигнал на Ваньо Танов като директор на ГДБОП и на Антоний Странджев като негов заместник ние спряхме цял жп контейнер с цигари от Гърция. Те ни дадоха информация, че контейнерът ще бъде отклонен в Хасково. Така стана и ние го хванахме – разказва Иван Петров. - И тогава шефът на митницита в Свиленград Стефан Марашев се хвърли като Матросов да брани контейнера. Не даваше да го отваряме, предполагам, че защото му е било наредено да мине. Не може един митнически служител да работи срещу полицията. Направихме цирк пред англичаните от "Краун Ейджънтс". Месец по-късно написах доклад до тогавашния вътрешен министър Румен Петков. В него казвах, че митницата съдейства за кражба на ДДС през пункта Капитан Андреево. Описах схемата. И след една седмица бях пенсиониран. А Танов остави Марашев като шеф на митницата в Свиленград.“

Народният представител споделя още, че тогава Марашев бил в отпуск и пристигнал специално на гарата да брани контейнера: „По документи в контейнера имаше чаши.

Това беше “тапа” - зад няколко кашона с чаши имаше цигари. Пред “Краун Ейджънтс”, английски представители, 30 души от РДВР - Хасково, и служители от ГДБОП Марашев ми каза: Там има само чаши! Аз само го попитах ако намерим цигари какво ще правим? Той непрекъснато говореше с някого по телефона. Намерихме цигарите, конфискувахме контейнера. Това според мен бе схема на БСП.“

В изявлението си пред медиите Иван Петров разкрива, че разработката срещу Ваньо Танов, която стана известна посредством скандалните СРС-та, започва заради контрабандата на свиленградската митница. Става дума за канал за внос на стоки на занижени цени, с което се ощетява бюджетът и се източва ДДС. „Те играят с цените на стоките при вноса. Пишат занижени цени, например дънки по 1,50 лв. И така не се плащат реалните стойности. Удря се по бюджета. И се чудим защо митниците не могат да изпълнят плана за приходи. В резултат на разследването се вижда, че тази корупционна схема отива към висшите етажи на агенция "Митници", пояснява депутатът.

СМ