23
Вт, Юли
35 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Г-н Петров сигурно си мисли, че една неистина като се повтори десетина пъти, ще стане истина. Нещата, за които той говори, не стоят точно така. През 2005 г. наистина имаше такъв контейнер на Товарна гара – Хасково, както се оказа впоследствие – с цигари. Контейнерът е влязъл през Кулата, престоял е десетина дни на гара Разпределителна в София и оттам е пренасочен за митническото бюро в Хасково. В бюрото са подадени митническа декларация за внос с придружаващите я документи, в които стоката е описана като стъклени чаши. Декларацията е регистрирана в информационната система.

Съгласно заповед на директора на РМД – Пловдив всяка декларация за внос на китайски стоки се изпраща по факс в дирекцията и оттам преценяват дали е необходима мобилна група. Освен тази заповед, има и още една – на директора на Агенция „Митници“, в която е наредено на всеки контейнер от Китай да бъде извършвана 100 процента физическа проверка. Колегите от Пловдив са преценили в този случай, че в проверката трябва да участва мобилна митническа група такава е изпратена от Пловдив.

Реших и аз да присъствам на място на проверката, защото такава фирма дотогава не беше обмитявала в Хасково, такъв контейнер в Хасково дотогава не беше пристигал - това бе първи случай, и исках да разбера за какво става въпрос. Когато пристигнах на Товарна гара в Хасково, всички вече бяха там. Имаше над 30 души – от полицията начело с г-н Иван Петров, началникът на митническото бюро с още няколко колеги, и мобилната група беше дошла, а по-късно се оказа, че там има и един следовател. Когато попитах къде са деклараторът на стоката и вносителят колегите от бюрото ми отговориха, че те са избягали. Тогава аз попитах: „Как ще избягат, тук има над 30 полицаи? Ние без декларатора и вносителя не можем да отворим контейнера по закон. Отворим ли го, нарушаваме процедурата и това после може да бъде използвано в съда.“ Предложих да издирят вносителя и декларатора на стоката, да бъдат доведени там и в тяхно присъствие да се отвори контейнерът. Тогава г-н Петров размаха един лист и каза, че има образувано следствено дело и че те ще отворят контейнера, без да чакат никого, защото той знаел какво има вътре. Присъстващият англичанин от „Краун Ейджънс“ потвърди това, което казах аз – че трябва да бъде доведени вносителят и деклараторът, защото в противен случай ние нарушаваме процедурата. Въпреки това от полицията отвориха контейнера – първият ред беше от чаши, оттам нататък – цигари. Запечатаха и иззеха контейнера, без да бъде извършена проверка колко са цигарите, какви са, без да бъдат описани като брой, като вид, за да бъде съставена преписка. Ние повече с този случай не сме се занимавали, нито имаме някаква информация какво е станало с цигарите, какво е станало със следствието, има ли някакво съучастие и т. н. Стоката по принцип трябва да бъде предадена на митницата и, след като съдът се произнесе по делото, да бъде отнета в полза на държавата или да бъде върната на собственика. Досега нямам информация какво е станало с тези цигари. За други контейнери нищо не съм чувал.