19
Нед, Май
24 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

С уволнението на директора на Дирекция „Бюро по труда“ - Свиленград Северина Методиева станахме свидетели на нов акт на политическа репресия от страна на управляващата партия ГЕРБ по отношение на кадри, които членуват в БСП, заяви лидерът на социалистите тук Христо Щерев на нарочна пресконференция. Според тукашните червени Методиева е отстранена от длъжност след няколкомесечни усилия да се разстройва работата на ръководеното от нея териториално поделение на Агенцията по заетостта.

Очевидно ръководството на Агенцията по заетостта в стремежа си да изпълни поредната политическа поръчка не се е съобразило с атестациите, които самото то е направило на работата на директора на Бюрото по труда в Свиленград, оценявайки изпълнението на служебните задължения в последните две години с оценка „над изискванията“, посочват социалистите в своя декларация. Политическата разправа е още по-неприемлива и поради факта, че в последните четири години и половина Северина Методиева не е член на ръководството на БСП в общината, а редови социалист, за управляващите от ГЕРБ дори този факт е достатъчен да задействат репресивния си подход срещу човек, който е изпълнявал добросъвестно служебните си задължения и не е уронил с нищо имиджа на Агенцията по заетостта, посочват още червените. 

Най-гадното е, че няколко пъти са предлагали на Северина Методиева да стане член на ГЕРБ, заяви Щерев. По думите му директорът на бюрото по труда в Харманли Тонка Караиванова, която била в ръководството на ГЕРБ-Харманли, а съпругът й бил бил сочен за вероятен победител в конкурса за началник на свиленградската митница, два пъти изтъквала пред Методиева, че областното ръководство на ГЕРБ нямало нищо против нея, но смятало, че е по-добре тя да стане член на ГЕРБ. Щерев подчерта, че в общественото пространство все по-ясно се налага мнението, че поредната кадрова промяна се прави, за да се устрои на работа Нина Грозева, организационен секретар на ГЕРБ в Любимец, макар че това била третата партия, в която тя е активистка. Между другото, с изключение на кмета горе-долу, в Свиленград коя ръководна длъжност не се окупира от любимчани – зам.-кметове, банкери колко има, пък и по КПП-тата и по митниците, може би са по-кадърни от свиленградчани, каза лидерът на социалистите. Той допълни, че чрез депутатите от БСП ще бъде поставен въпросът за уволнението на Северина Методиева в Парламента.

Както „Старият мост“ писа, Северина Методиева бе освободена, като постът й е овакантен от 1 декември. Длъжността се изпълнява временно от Соня Костова, началник на отдел в трудовата борса, до провеждането на конкурс.

СМ