04
Пон, Мар
29 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Областният управител на Хасково Гинка Райчева и старозагорският митрополит Киприан присъстваха на тържественото събрание

Адв. Георги Еленков отново избран за председател на ОбС

Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев, новоизбраните общински съветници и кметове на селата положиха клетва на 10 ноември.

Церемонията бе водена от областния управител на Хасково Гинка Райчева, която поздрави спечелилите доверието на гражданите и им пожела успешен мандат. Специален гост бе старозагорският митрополит Киприан. В голямата зала на ОбА бяха дошли общински служители, граждани.

Председателят на ОИК-Свиленград Мариян Дервенков представи данните от гласуването на изборите и връчи удостоверенията на всеки един от избраните, които след това положиха клетва.

Както „Старият мост“ писа, в общината всичко се реши още на първия тур и не се стигна до балотажи. Местният парламент е силно доминиран от ГЕРБ. В него влизат 15 представители на Бойко-Борисовата партия: Николай Михайлов (на мястото на Анелия Георгиева, която остава зам.- кмет), Атанаска Михайлова, Васил Василев, Георги Еленков, Даниела Георгиева, Дияна Стоянова, Карчо Карчев, Мариела Софронова, Мария Димитрова, Мариян Кръстев, Мартин Айвазов, Ненко Дервенков, Росица Иванова, Светла Георгиева,Тодорка Хърсева; 3-ма са от Коалиция „БСП за България“: Георги Илиев, Диана Василева, Стамо Димитров; 2-ма от ПП- ДБ: Кирил Търпов, Петя Милчева и 1 от Възраждане: Марияна Иванова. За разлика от предишния общински съвет, в който имаше само представители на ГЕРБ и БСП, новият е по-фрагментиран. И в 14-e села, където имаше гласуване за кмет, всички избрани са от ГЕРБ: Милен Милушев - Капитан Андреево, Никола Господинов – Младиново, Трифон Трифонов – Момково, Жельо Станков – Студена, Спас Москов - Сива река, Веселина Теохарова – Мезек, Илия Илиев – Пъстрогор, Сийка Димитрова – Генералово, Вангел Христов – Чернодъб, Веселина Георгиева – Левка, Атанас Стефанов – Димитровче, Стефан Стоянов – Сладун, Костадин Господинов – Мустрак, Станка Александрова - Райкова могила.

Зам.-кметът Мария Костадинова поздрави новоизбраните, като подари на общинските съветници по една картина от изложбата на деца-художници от Свиленград „Осмели се да мечтаеш“ и значка, а на кметовете на селата – по една книга. На новия стар кмет арх. Анастас Карчев връчи часовник с пожелание да е точен и винаги в крак с времето, както и досега. Той от своя страна благодари за гласуваното му доверие на изборите и обеща да довърши успешно всичко започнато през предишния му мандат и да реализира нови проекти. Ще работя в съгласие с всички, защото заедно можем още, подчерта той.

По традиция първото заседание на ОбС бе водено от най-възрастния общински съветник Кирил Търпов. Дневният ред бе от една точка – „Избор на председател“. Преди процедурата да се проведе Търпов даде думата за приветствие на местните лидери на партиите, влезли в ОбС. Д-р Мариян Кръстев от ГЕРБ бе кратък в изказването си, като пожела успешен мандат. Георги Илиев от БСП каза, че подават ръка за съдрудничество, особено по три важни проблема – питейната вода, медицински кадри и инфраструктурата в кварталите и селата. Кирил Търпов от ПП-ДБ също говори за разбирателство, за да станат градът и районът за образец и прочете вълнуващи стихове. Представителката на Възраждане Марияна Иванова сподели, че за пръв път е общински съветник и пожела на всички успех при вземането на решенията.

За учудване старозагорският митрополит Киприан не отслужи празнична литургия, която винаги досега е била част от церемонията. Той заедно със съпровождащите го свещеници отпътува без да даде благословията си.

Тържественото събрание завърши с избор на председател на Общинския съвет. Направени бяха две предложения – за адв. Георги Еленков от ГЕРБ и за Стамо Димитров – от Коалиция „БССП за България“ . Процедурата се проведе тайно, като 15 от съветниците дадоха гласа си за Георги Еленков. Четири от бюлетините бяха за Стамо Димитров, а две се оказаха невалидни. Така Георги Еленков за трети път ще бъде пръв сред равни в местния парламент.

Зам.-кметът Мария Костадинова му връчи плакет с герба на общината и му пожела успех.

След като благодари за избора му и обеща да бъде в действията си същия председател, както и досега, той насрочи следващото редовно заседание на 15 ноември.

СМ