25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Новосформирана дружинка от Тополовград се настанява в мириите им. Председателят на сдружение „Сакара“ Петър Глушков търси помощ от Министерството на земеделието и храните

Ловците от дружинката в село Планиново остават без ловни полета и нямат възможност да упражняват хобито си. За това алармира Петър Глушков, председател на ловно сдружение „Сакара“, към което се причисляват планиновските авджии.

Глушков вече е изпратил писмо до директора на дирекция „Ловно стопанство и охрана на горите в България“ в Министерството на земеделието и храните, в което описва безобразната ситуация.

Ловно сдружение „Сакара“ е учредено през 2001 г. от дружинките в Дервишка могила и Планиново. Миналата година с изменение на закона за лова тези авджии се вливат в Съюза на ловците и риболовците в България. След нова промяна на закона в началото на 2010 г. е взето решение „Сакара“ да се възстанови, като към сдружението се присъединяват и авджии от Капитан Андреево. Членовете от Планиново подават заявление да бъдат отчислени от съюза на ловците в Тополовград. В момента в регистъра на Хасковския окръжен съд по актуално състояние дружинката в Планиново е член на „Сакара“-Свиленград, каза Петър Глушков. Той обясни, че в същото време обаче секретарят на ловно-рибарското сдружение в Тополовград е сформирал нова група ловци, като ги зачислил на територията на землището в Планиново. В  нея членували доста влиятелни хора. В Тополовградско ходи да ловува и президентът Георги Първанов. Така 22-ма ловци от селото, повечето от които живеят и работят там и са обикновени хорица, остават без ловна територия, което е пълно безобразие, каза Глушков. Тези хора години наред са ловували по мириите на Планиново, а сега няма къде да отидат, допълни той. Ден преди откриването на лова от „Сакара“ са сигнализирали за самоуправство в Тополовград. След това от дирекцията в София се разпореждат и директорът на Държавно горско стопанство – Тополовград Иван Павлов издава заповед за спиране на лова в землището на Планиново. Независимо от това секретарят на ловджиите в Тополовград е заявил, че никой не може да се бърка в работите на дружеството и издава бележки за лов, така новосформираната дружинка продължава да ловува в землището на Планиново, обясни Глушков. В същото време нашите членове от селото си седят по къщите и се чудят какъв път да хванат, допълни той. На първия излет за диви прасета планиновци не могли да излязат на лов. Същия ден тополовградската дружинка ловувала по мириите им. Знаейки това, председателят Петър Глушков предупредил хората си да не излизат. Не може две дружинки да ловуват на една територия, не е редно, може да стане някоя беля, каза Глушков.

В писмото си до шефа на дирекция „Ловно стопанство и охрана на горите в България“ към земеделското министерство той иска съдействие, за да се реши проблемът и да могат планиновци да ловуват в собствените си мирии, които е известно, че са богати на едър дивеч.

СМ