25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

7 общински обекта, комплекс „Романтика“, хотел „Свилена“ и битов абонат са първите клиенти на „Свиленград газ“

Навръх празника на Свиленград – 5 октомври, официално бе даден стартът на газоподаването. Бизнесменът Фуат Гювен и кметът Георги Манолов врътнаха крана на газорегулаторната станция, откъдето горивото тръгва към потребителите, година след като бе направена първата копка.

Преди това Фуат Гювен, който е собственик на 90 % от дяловете на „Свиленград газ“ АД, и областният управител Румен Данев прерязаха лентата на станцията. Гости на церемонията бяха още депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Иво Димов.

Трябва да благодаря най-много на господин Фуат Гювен, тъй като той повярва в идеята и благодарение на него тя е вече реализирана, каза в краткото си слово кметът Манолов. Според него газификацията на Свиленград ще помогне да се привлекат нови инвеститори в района. В рамките на следващата една година ще бъде проектирана връзка от Турция през Свиленград до Стара Загора, която ще бъде изградена през по-следващата година, подчерта градоначалникът. След две години до нашия град ще има тръба, така че всичко, което сме започнали, ще има своя благоприятен завършек, допълни той. Това означавало, че след две години по системата може да потече природен газ.

За една година дружеството „Свиленград газ“ е инвестирало около 3 100 000 лв. Изградени са газорегулаторна станция за компресиран газ, метанстанция и бензиностанция. От депото, което се намира на терена на бившия животински пазар до панаира, тръгва разпределителна мрежа с дължина 20 км. Досега са изградени 591 газови отклонения към домакинства. Първите потребители на дружеството, които имат вътрешни инсталации, са 7 общински обекта, комплекс „Романтика“, хотел „Свилена“ и един битов абонат. Подадени са 39 заявления за присъединяване към мрежата. С проекти пък разполагат 28 домакинства, които до началото на отоплителния сезон ще станат клиенти на дружеството. От „Свиленград газ“ обясниха, че цената на синьото гориво за потребителите все още не е определена с точност, но няма да бъде повече от 1 – 1,20 лв. за кубик. В момента сме в процедура на търг за избор на доставчик гориво, казаха от дружеството.

Както е известно, газифицирането на Свиленград бе осъществено чрез публично-частно партньорство между общината и бизнесменът Фуат Гювен.

Елена МИХАЛЕВА