15
Пон, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Рибата в река Марица е болна, сигнализираха местни балъкчии. Те разказаха, че хванали сом и след като го разфасовали, от месото му започнали да излизат тънки червеи. Цветът им бил червеникав, а дължината - около 3 сантиметра.

Други запалени рибари пък обясниха, че паразитите се показали, след като осолили уловената риба. От болестта били засегнати както шараните, така и сомовете и каракудите. Може да не е опасно, ама как да я ядеш тази риба, като виждаш, че от нея излизат червеи, каза местен въдичар, който изхвърлил последния си улов заради заразата.

Получавали сме сигнали, но до този момент нито при нас, нито във ветеринарната служба е донесена проба за изследване, каза д-р Милчо Милчев, шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Хасково. По думите му става въпрос за болест, която доскоро изобщо не се е срещала в България и е била пренесена от някъде. Най-вероятно тя не е опасна за хората, но за да се диагностицира с точност трябва някой да донесе при нас или във ветеринарната служба проба от месо на такава риба, която да се обработи и да се установи каква е болестта, обясни д-р Милчев. Той каза още, че засега получените в ИАРА-Хасково сигнали са само за риба от река Марица.

В свиленградската ветеринарна служба също са информирани за проблема. Няколко души ни се оплакаха, но не може да се каже каква е болестта, без да се направи изследване, каза шефът на тукашните ветеринари д-р Трифон Трифонов. По рибата има много паразити, повечето от тях не са опасни, но за да се твърди това със сигурност, трябва да се занесе проба, която да се тества, допълни той. Изследванията се заплащали и се правели в специализирани паразитологични лаборатории, каквито имало в Стара Загора, Велико Търново и в други градове.

Според някои рибата в Марица е болна от филометроидоза, която била същинска напаст в Русия. Други смятат, че заразата е тръгнала от язовир, чиито води са били изпуснати в Марица.

СМ