18
Чет, Апр
26 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

От 8 март филмите “А бяхме млади" и „Привързаният балон“ на режисьора Бинка Желязкова влизат в програмата на френските кина. Това съобщиха от Българския културен институт в Париж.

Събитието ще бъде отбелязано с прожекция на лентата “А бяхме млади“ в Cinéma Reflet Médicis във френската столица. Филмът започва в 20 ч. местно време на 8 март, а след прожекцията е предвиден празничен коктейл.

И двете ленти ще се излъчват на български език с френски субтитри.

Родената в Свиленград и обявена за почетна гражданка Бинка Желязкова (1923-2011) e първата жена режисьор в българското игрално кино и емблема на българската женска режисура. Тя е режисьор на два документални и седем игрални филма. Пет от тях тя създава в сътрудничество със съпруга си Христо Ганев, сценарист, поет и писател. Четири от филмите са били забранени за разпространение преди 1989 г. и стават достъпни за българските зрители едва след демократичните промени у нас.

Бинка Желязкова е носител на наградата за жени - режисьорки „Фемина”.Тя е една от малкото жени кинорежисьори дебютирали в световното кино през 50-те години на миналия век и винаги е правила ангажирано авторско кино, отбелязват критиците.

СМ