30
Чет, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

В Софийската градска художествена галерия е подредена изложба на младата художничка Наталия Йорданова. Експозицията, която представлява аудио-визуална инсталация, е вдъхновена от изкуството на родената в Свиленград именита режисьорка Бинка Желязкова.

Този конкретен проект започна с емоционална връзка, с преоткриване на историята и на творчеството на Бинка Желязкова и моето силно желание да се ангажирам с тях. Макар приносът и за българското кино да е значителен и тя да е призната за първата жена режисьор на пълнометражни филми в България, филмите ѝ не са били подминати от цензурата на режима. Въпреки това, тя е продължила да създава светове, които провокират и търсят промяна в заобикалящата реалност, казва Йорданова.

Чрез използване на нова технология тя създава ново изображение на базата на 7-те игрални филма на Бинка Желязкова, с акцент откриващите сцени, които представят основните персонажи, атмосферата на филма. В процеса на работа художничката си е сътрудничила с учен в областта на компютърните науки от Германия. Автор на музиката за аудио-визуалната инсталация е Пенка Кунева, една от деветте жени-композитори на филмова музика в Холивуд.

Изложбата може да се разгледа до 26 март.

СМ