25
Чет, Юли
28 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

На 17.02.2023 г. от 18:00 ч. в Арт галерия – Свиленград, се открива изложба Живопис и Керамика  „Огнище” на художничките Мария Петкова и Николина Андреева от Първомай.

На изложбата ще бъде представена художествена керамика – съдове, фруктиери и бижута, а също акрилна и маслена живопис. Творбите са експресивни, с богата цветност.  В много от тях има препратки към българския бит и фолклора, но през призмата на личния стил и поглед на художничките. Това е огнището, което те свързва с дома, което те заземява, по думите на 2-те художнички. А керамиката минава през огън, за да бъде изпечена и допълва топлия домашен уют.   

 Мария и Николина са познати на свиленградската публика от участието си в конкурса за графити „Отвътре навън” 2022 г. Мария е участвала и в ежегодните пленери „Нарисувани усещания” в нашия град.

Двете художнички имат зад гърба си съвместно представени няколко детски изложби на техни ученици. Заедно са изработили стенописите в лятната читалня на с. Брягово. Имат съвместно участие и в изложбата „Храмът” в галерия „Гранит” в с. Гранит.