21
Вт, Май
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Екип на японската телевизия TBS Holdings, Inc. засне в Националния археологически музей в София предаване, посветено на траките и тяхната военна мощ.

Камерите бяха насочени към намиращата се в зала “Трезор” изложба "Доспехите на тракийските воини”. В експозицията е изложен и експонат от тракийската куполна гробница в с. Мезек , за който „Старият мост“ писа.

Проф. д-р Тотко Стоянов разказа за японската публика за някои от най-вълнуващите находки от изложбата и обясни каква тактика е използвала тракийската армия срещу гръцките тежковъоръжени пехотинци.

Експонатът от Мезек представлява нагръдник от последната третина на IV в. пр.Хр ., използван за защита на шията на воина. Изработен е от желязо, покрито с тънък сребърен лист с позлата. Украсен е с лъвски глави, лотосови пъпки и други стилизирани растителни орнаменти. Намерен е преди 90 години при проучване на гробницата.

Изложбата „Доспехите на тракийските воини”, която ще видят на малкия екран японските зрители, се оценява като рядкост в световен мащаб. Тя е отворена за посещения до 29 януари.

Японската телевизия, която има аудитория над 20 милиона зрители, направи снимки за документален филм и на Перперикон.

СМ

Снимка от Националния археологически институт с музей към БАН