17
Пон, Юни
25 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Историческият музей в Свиленград издаде поредния си сборник „ 110 години свобода“ .

В него са публикувани научни статии и съобщения от състоялата се през октомври м.г. национална научна конференция, посветена на 110-атa годишнината от Балканската война и освобождението на града .Изданието е отпечатано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Автори в сборника са известни военни историци от Военна академия „Г. С. Раковски“- София, Висшето военно-въздушно училище „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, Музея на авиацията-филиал на Националния военно исторически музей, учени от БАН, историци и краеведи от Хасково, Стара Загора и Свиленград. Сред тях са проф. д.и.н.Светлозар Елдъров, проф. д-р Людмил Спасов, полк.о.з.проф. д.н. Димитър Недялков, полк. проф. д-р Мануш Христов.

Засегнати са широк кръг от теми, между които са дипломацията в годините на Балканските войни, постиженията на българска бойна авиация, действията на българските войски. Акцент са и личности, взели участие в бойните действия и проявили жертвоготовност в защита на българския идеал за национално обединение, сред които е героят от Одрин ген.-майор Георги Вазов.

Изследванията възкресяват образите на позабравени днес патриоти и са ценен принос в запазване на историческата памет във времената на глобализация.

Предстои представяне на новото научно издание пред обществеността в Свиленград.

СМ