21
Вт, Май
22 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

За пета поредна година Националният исторически музей официално представи пред широката общественост постижения на проучвателите от отдел „Археология“.

Изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022” показва 347 археологически находки, открити под научно ръководство на директора на музея доц. д-р Бони Петрунова и други учени. Сред тях е гл. ас. д-р Мариела Инкова, ръководител на екипа, изследовател на крепостта Букелон край с. Маточина. Букелон е сред най-интересните локации, казват археолозите.

Ето какво съобщиха от НИМ специално за „Старият мост “: „ Във витрината, представяща проучванията на крепостта са показани една част от находките. Това са предимно украшения, както и части от украса за облекло и коланни апликации. Интересни са и фрагментите от питоси, с печати върху тях/ питос е древногръцки съд за съхранение на продукти – зърно, вино, масло, мед/. Датировката на предметите е предимно от Средновековието. “

Направените открития обхващат почти всички археологически периоди от праисторията до Средновековието по българските земи. Теренните археологически изследвания на шестнадесетте обекта са осъществени с финансовата подкрепа на Националния исторически музей, Министерството на културата, местни общини и частни спомоществователи.

Изложбата е отворена за посетители до март.

СМ