23
Нед, Юни
18 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Музикалната проява ще е днес от 18:00 ч.

100-годишния си юбилей ще отпразнува днес читалището в свиленградското село Мезек. Празникът ще бъде отбелязан с голям концерт в салона на културното средище днес (29 октомври) от 18:00 ч. В музикалната проява участие ще вземат самодейците от Мезек, благодарение на които, културното средище съществува и до днес. Те ще представят премиерни изпълнения и формации.

В събота от 14:00 до 16:00 часа по програма хоризионт и БНР Стара Загора ще има специално предаване за Мезешкото читалище с участието на МФГ " Мезек", ЖПГ "Детелини" и ЖФГ "Беломорска броеница". Записите ще останат в архивите на БНР. Това ще популяризира дейността на НЧ „Изгрев“ и ще съхрани културното му наследство.

Читалището е основано през зимата на 1919г. по инициатива на учителя Петър Колев.

Сред учредителите били и Георги Тонев, Георги Стоянов, Тоню Тонев ,Гълъб Гълабов и други радетели и ентусиасти на културното дело. На първото учредително събрание за председател на бъдещото читалище, с абсолютно мнозинство, бива избран именно Петър Колев. Той е натоварен със задачата да създаде устав на новото учреждение и с тази мисия, заминава за родния си град Казанлък, където посещава тамошното читалище "Искра". Колев старателно преглежда устава на читалището, пресява информацията и създава проект на устав, който съдържа негови лични идеи и точки от устава на читалище “Искра”. Новият проект е одобрен от изборното ръководство на бъдещото читалище в село Мезек. Екземпляр от него бива изпратен към Министерството за одобрение, а новото учреждение си избира гръмкото название "Ученолюбива дружина Изгрев". Изчаквайки одобрението на Министерството самодейците започват активна дейност. Сформира се театрална трупа, която поради липса на сцена, е изнасяла представленията си в училищните стаи. Актьори в началото са били само мъже, които са се въплъщавали и в женски роли. Постепенно театралната трупа се разраства и в нея взимат участие, жени, мъже и деца, които пазят топли спомени от представленията дори и до днес. На 21-ви февруари 1921г. Министерство на Народната Просвета излиза с устав, който обявява ученолюбивата дружина за читалище с името "Изгрев". Но все още читалище "Изгрев" не разполага със собствена сграда, а се помещава в училището, където след работно време, самодейците творят на ученическите чинове. За това, за никой не е съмнение, че датата 6-ти юни 1971г. остава за винаги в сърцата на всички самодейци и жители на село Мезек, защото тогава е открита сградата на читалището. В нея са се помещавали магазин, ресторант, нова ритуална зала, киносалон с 140 места и библиотека, разполагаща с 1500 тома книги. Общата стойност на сградата по онова време е 64 хиляди лева и е по проект на архитект Янков. В строежа са участвали няколко бригади и доброволци от селото и околията. В читалището започва да кипи активен творчески живот. Създават се танцови, певчески, театрални колективи. Редовно се взимат участия по прегледи на художествената самодейност.

Пряк наследник на групата за автентичен фолклор е ЖПГ „Детелини“.

Колективът буквално носи спомените от отминалите 100-години творческа дейност. Те са изворът, от който черпим информация и чрез който се свързваме със заветът от нашите прадеди. Освен песенен фолклор, групата развива и сценична дейност под формата на пресъздаване на обичаи, а също и хуморески. През 1986 г. групата за автентичен фолклор, печели златен медал от Петия национален събор на народното творчество „Копривщица-86“ с обичая „Замески“. Златен медал се връчва и за представяне на автентичен костюм от село Мезек. През годините ЖПГ „Детелини“, води активна творческа дейност и участва в национални и международни конкурси, от които печели множество златни, сребърни и бронзови медали. Възстановяват обичая „Огиздюване на каниска“, който представят в телевизии и фестивали. Дългогодишен ръководител на групата е Цонка Щерева, с която група съхранява и популяризира обредни и ритуални песни, както и типично мезешки такива. От 2015 година, групата работи с корепетитор и усъвършенства своя репертоар. Ръководител на групата към днешна дата е Георги Илиев, чрез когото традиционните мезешки песни придобиват нова по-професионална и конкурсна визия. Групата запазва характерния си стил, но го извисява на много по-високо ниво.

Пример за приемствеността между поколенията е Веселина Дачева.

Тя е закърмена от бебе с народната песен. От ранна детска възраст проявява интерес към пеенето и заедно с нейния ръководител Георги Илиев, изграждат репертоар, с който се явява по множество конкурси и печели отличие след отличие. В желанието си да се самоусъвършенства тази година Веселина взе участие в майсторски клас на Надя Казакова по проект на НЧ "Просвета-1870" Свиленград и Министерство на Културата. Там тя разви освен соловите си качества, така и уменията си за хорово пеене и работа в екип.

Историята читалището в Мезек разказва,

че на времето не е имало къща от която да няма поне един участник в самодейното читалищно дело. Танцовият ансамбъл с ръководител Атанас Парушев, а по-късно Петър Кущев води активна творческа дейност и изнася десетки концерти . С помощта на всички колективи от читалището се пресъздава мащабния обичай "Сватба". В него освен самодейци буквално участват хора от цялото село. Друго мащабно творение съвместно с училището в село Мезек е "Обесването на Васил Левски". Години наред желанието за популяризиране и запазване на месния фолклор води самодейците към все по-голямо усъвършенстване.

Няма как да не изпъкне името на Виолета Карапеева,

която дълги години изследва, събира, преподава и съхранява традиционни мезешки песни, обичаи, игри и носии. Тя, освен като член на женската певческа група, е и инициатор за създаването на група за обичаи и смесен хор. Под нейна инициатива и режисура в Мезек се пресъздава "Традиционна Седянка" с включени песни, игри, хуморески и традиционен поминък от селото. Тази година Карапеева беше наградена с орден "Св.Св. Кирил и Методий" втора степен за значимия ѝ принос за развитието на културата и изкуството.

Читалището развива активна творческа дейност през годините. Десетки са инициативите, които поема, възстановките на обичаи, които се правят. С богатата си художествено творческа програма, самодейците биват високо оценени на Българска и международна сцена.

Две имена обаче изпъкват сред останалите талантливи самодейци.

Тези на Димитър Благоев и Янко Начев. Двамата верни другари, сплотени от любов към българската традиция и култура, през цялата си самодейна творческа дейност са изследвали, създали и развили множество инициативи, обичаи, празници. Янко Начев и Димитър Благоев възстановяват, пишат сценарий и представят на селото обичая "Мезешки бобошерлък", който по-късно прераства в Кукерски празник. Сами изработват маските и реквизитите необходими за обичая и след това безвъзмездно ги даряват на читалището.

През 2013 г. ръководството на читалище „Изгрев-1921‘‘, подкрепено от настоящи и бивши самодейци на читалището и кмета на селото, обсъждат и реализират идеята, чрез която създават МФГ „Мезек“.

От основаването до сега неин ръководител е Георги Илиев. Групата бързо набира популярност, като пее с предимство песни на раздвижен двуглас от село Мезек и тракийска фолклорна област. В периода 2015 – 2019 г. работи с композитора Димитър Колев - дългогодишен копозитор, диригент и ръководител на Ансамбъл „Загоре“, който помага за нови аранжименти, направени специално за групата, които ѝ дават самостоятелен стил и я открояват на сцената. МФГ „Мезек” е носител на множество награди от национални, международни конкурси и престижни фестивали.

Последния си творчески период Димитър Колев посвещава изцяло на НЧ "Изгрев - 1921". Той е толкова запленен от харизмата на селото, прекрасните и активни самодейци, които пазят традицията, че заедно със своя ученик Георги Илиев разработват десетки мезешки песни, като създават изцяло нов репертоар за Мъжката, Женската група, за смесен и детски хор, както и за солови и дуетни изпълнения.

Една от групите, която в творческата си програма залага на песни с раздвижен двуглас, чийто обработки са на маестро Димитър Колев е

ЖФГ „Беломорска броеница" , с ръководител Георги Илиев.

Тя е най-новото попълнение в съставите към НЧ „Изгрев-1921“. Групата се създава през есента на 2021 г. от свързани със селото и фолклора жени, които искат да пеят и да продължат традициите от идните поколения. Тази година ЖФГ „Беломорска броеница" е носител на наградата „Лауреат първа степен“ от МФФ „Атлиманска огърлица“ – Китен.

Божидар Пламенов Дачев

започва да пее от петгодишна възраст, когато се явява за първи път на фестивала „Кехлибарен грозд“, където печели сребърен медал. През 2015 г. има щастието да срещне композитора Димитър Колев и заедно с групите от с. Мезек изпълнява песни по негов аранжимент. Започва да пее раздвижен двуглас с детска фолклорна група „Мезек“ с ръководител Георги Илиев, с която печелят престижни награди на фестивали и конкурси включително и в Широка лъка. Част от индивидуалните му награди са: златни медали на фестивалите в с. Сладун „С песните на Кичка Савова“, Свиленград “Песни и танци без граници“, Китен “Атлиманска огърлица“, Широка лъка „Широка лъка пее, свири и танцува“ и мн. други. Божидар е част от състава на МФГ „Мезек“ с Мезек и заедно с читалище „Изгрев- 1921“ с. Мезек тази година печели множество награди. Негов художествен ръководител е Георги Илиев. Тази година, като награда за отличното си представяне на МФФ " С песните на Кичка Савова", Божидар е и част от майсторския клас на народната певица Дарина Славчева.

Дълги години ръководството на читалище "Изгрев", активно е работило върху

затвърждаването на институцията като културно-просветен център и като място за съхранение на традиционния фолклор.

През последните години обаче, читалището е поело път, в който основна цел е приемствеността между поколенията. Предаването и опазването на любовта към родното и българското е най-сигурния начин българите да се запазим като нация, казва сегашният секретар на културното средище Вяра Петрова (Илиева). През 2022-ра година читалището постигна изключително високи творчески постижения. През фестивалния сезон колективите завоюваха множество престижни отличия. За първи път институция от свиленградска община печели Голямата награда от МФФ "Песни и танци без граници". Тази институция е НЧ "Изгрев". Но това не е единствената голяма награда. Гранд при на МФФ "С песните на Кичка Савова" е връчен отново на читалището. Със златни медали и лауреатски звания се завръщат самодейците и от МФФ "Атлиманска огърлица" Китен, а наградата на кмета от фестивала в село Доситеево беше отличният завършек на фестивалния сезон.

За всички тези отличия, други институции се борят с години, а ние, имахме честта да бъдем наградени с тях в рамките на няколко месеца, подчерта Вяра. „Но те не са ни връчени даром. Зад тези награди стои неуморният труд, отдадеността и всеотдайността на самодейците от нашите колективи“, подчерта тя. По думите ѝ отдадената работа и творческа дейност на Георги Илиев, който е корепетитор на всички групи и техен ръководител, издигнала творческата програма на читалището на много високо ниво. Без неговата подкрепа и всеотдайност нещата не биха изглеждали така изчистени и завършени, заяви още Вяра.