25
Съб, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Бургаската опера ще отбележи 80-годишнината на именития български композитор и музикален педагог проф. Александър Текелиев. Юбилеят на известния свиленградчанин бе през юни т.г., за което „ Старият мост“ писа.

Днес (27 октомври) от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас ще бъде концертът в негова чест. Той ще е под диригентската палка на изтъкнатия български диригент маестро Славил Димитров.

Солист на оркестъра ще бъде Борислав Йоцов (кларинет), а концертмайстор - Христо Белчев. В този спектакъл ще участват и младите певци от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.

В концертната програма ще бъдат представени популярните творби на проф. Александър Текелиев: Концерт за кларинет и оркестър, в изпълнение на Борислав Йоцов и оркестъра на Опера Бургас, и „Морска приказка“, поема за детски хор и симфоничен оркестър, композирана през 1987 г., в изпълнение на Детски хор „Милка Стоева“ и оркестрантите на Бургаската опера.

Проф. Александър Текелиев завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с композиция при проф. В. Стоянов (1968 г.). Работи като отговорен редактор в БНР (1971­-76 г.). Специализира композиция и оркестрация в Будапеща при Атила Бозаи (1980 г.) и в Париж при Мишел Филипо (1982 г.). От 1977 г. преподава в ДМА. Професор по композиция и симфонична оркестрация (от 1991 г.).

Той е автор на музикално сценични произведения, 2 оратории и други вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър и други камерно-инструментални опуси; вокални цикли и художествени песни; много хорови песни, включително детски и юношески песни и вокализи, които са представителен репертоар за българските състави; солови песни за деца; обработки за народен хор; музика към филми и др. Открояваща в музиката му е богатата емоционалност, която определя и използваните различни изразни средства.

Над 110 негови произведения са публикувани у нас и в чужбина, 50 са записани на плочи. Произведенията му са изпълнявани във Франция, Италия, Гърция, Япония, Унгария, Португалия, Русия, Украйна, Швеция, Полша, Германия, Австрия, Мексико, Норвегия и др. Носител на национални награди и отличия, сред които Наградата на София за балета “Сянката” (1985 г.) и др.