21
Вт, Май
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Картината „Батареята на капитан Андреев пред Одрин” е част от изложбата„Разказ за войната“ , открита в Националния исторически музей в столицата.

Поводът е 110-та годишнина от Балканската война- паметно събитие в новата ни история, в което българският офицер и войник показват висок боен дух, патриотизъм и преданост към идеалите за национално освобождение и обединение на всички българи.

Автор на творбата е военният художник Лазар Йорданов. Акцент в изложбата са и поредицата от картички, представящи в хронологичен ред месеците на войната от мобилизацията през септември 1912 г. до обсадата и превземането на считаната за непревземаема Одринска крепост.

На 9 октомври 1912 г. частта на капитан Никола Андреев пленява цяла турска батарея край гара Кадъкьой . Той проявява голяма храброст и пада убит в ръкопашен бой с противника. В 1934 г в негова чест село Вирантеке е наречено Капитан Андреево, припомнят историци. Пускат се и илюстровани пощенски картички с изглед от преименуването , с текст на български и немски език.

На отпечатаното през ноември 1912 г. трицветно табло под надслов "Българска военна слава - безсмъртие" е изобразено проявеното от капитан Андреев и неговите бойци геройство. Освен в картини подвигът на кап. Андреев е увековечен в книгите „Последната крепост“ от Владислав Карагеоргиев и „С нами Бог. Разкази за битки и герои от Балканските войни“от Стоян Тачев. Споменът за героя жиее и в песен по текст на поета Любомир Бобевски и музика на композитора Александър Кръстев :“ До смърт се би с усмивка на устата/очи затвори ти честит/издигна си юначе, нам в сърцата/навеки паметник велик.

СМ

Снимка: НИМ