25
Вт, Юни
19 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Именитият свиленградчанин проф. Александър Текелиев, композитор и музикален педагог навърши 80 години. 

След музикалното училище той се дипломира в Българската държавна консерватория /днес Национална музикална академия“Проф. П. Владигеров”/, специалност композиция. Специализира композиция и оркестрация в Будапеща и в Париж. От 1977 г. преподава в Музикалната академия, от 1991 г. е професор по композиция и симфонична оркестрация.

Текелиев е автор на музикално сценични произведения, 2 оратории и други вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър, много хорови песни, включително детски и юношески, които са представителен репертоар за българските състави, солови песни за деца, обработки за народен хор, музика към филми и др. Открояваща в музиката му е богатата емоционалност. Над 110 негови произведения са публикувани у нас и в чужбина, 50 са записани на плочи. Произведенията му са изпълнявани във Франция, Италия, Гърция, Япония, Унгария, Португалия, Русия, Украйна, Швеция, Полша, Германия, Австрия, Мексико, Норвегия и други страни. Носител е на много национални награди и отличия. Александър Текелиев е автор и на две песни, специално написани за родния Свиленград.

В Музея за история на радиото в България се съхранява снимка на Александър Текелиев заедно с проф. Димитър Сагаев /1915-2003/, композитор, диригент и музикален педагог. Фотографията е от личния архив на проф. Сагаев, подарена на музея от дъщеря му Олга Сагаева. На гърба на фотографията проф. Сагаев саморъчно е отбелязал: "9 юли 1977 г., Свиленград - родното място на Александър Текелиев “.

80- годишният юбилей на проф. Текелиев се отбелязва и с поредицата концерти на „Детският хор на България“, казва диригентът Славил Димитров, председател на Българския хоров съюз. На 19 юни в Античния театър в Пловдив под съпровода на оркестъра на Държавната опера детски формации от различни градове ще изпълнят любими песни. Сред тях е и Хоровата школа на Свиленград с диригент Кирил Търпов.

СМ