23
Нед, Юни
18 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Специална награда на Българското национално радио-статуетка, парична премия и студиен запис получи вокалното трио с ръководител Виолета Карапеева при Народно читалище „Просвета-1870” в Свиленград.

Призът бе връчен от журито на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2022” , който се състоя през уикенда в с. Лозен, община Любимец.

За съхраняване и съживяване на наследени културни традиции читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“ в Малко градище заслужи наградата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

В категория певчески групи на второ място бяха класирани формацията с ръководител Вася Карамфилова при Народно читалище „Нов живот-1930“ в с. Капитан Андреево и съставът на читалище „Развитие-1928“ в с. Сива река. Трета награда и бронзов медал бе присъдена на изпълнителите от читалище „Васил Левски-1933” в свиленградския квартал “Кап. Петко войвода“.

Танцовият клуб "Беличанци" с ръководител Весела Петрова при читалище „Просвета-1928“ в село Белица също се окичи с бронз.

Златни медали в категория индивидуални изпълнители взеха Трифон Трендафилов от с.Лозен и Георги Михайлов от с.Оряхово, а сребърен- Димитър Матев от Лозен.

Организатор на двудневния фестивал, който популяризира автентичния фолклор и събира стотици изпълнители от цялата страна, е Народно читалище „Просвета-1925” в с. Лозен.

Фестът се провежда под патронажа на Министерството на културата.

СМ