25
Съб, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Заедно с още 9 формации детският хор на Свиленград бе избран за музикален проект на 2021-ва

Диригентът Кирил Търпов спечели приза „Активна творческа дейност“ в допитването на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“. Церемонията по награждаването се проведе в Първо студия на БНР.

Кирил Търпов е роден през 1957 г. в Пловдив. Завършил е дирижиране в Музикалната академия в София. През далечната 1985 година пристига в Свиленград по негово желание като Художествен ръководител и Диригент на Хоровата школа към Читалището и преподавател в създадените по негова идея хорови паралелки в училище „П.Берон“. Амбициозният диригент и учител обаче остава в историята на града и спомените на учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“, където създава хоровата школа „Знаме на мира“. Само за една година в нея се включват близо 300 деца от различни възрасти. Всички те са преминали през сериозно сито и прослушване при Кирил Търпов. И се обучават в музикалната паралелка на училището. През 1989 година Кирил Търпов изненадващо си тръгва от Свиленград. Цялата Хорова школа се сипва на ЖП гарата, за да го изпрати. През 1998 г. Кирил Търпов започва проект за развитие на културния обмен между България и САЩ и година по-късно, 1999 заминава за Ню Йорк, където живее 17 години. В сътрудничество с няколко фондации и университети в САЩ той създава програма за културен обмен между България и Съединените щати. През 2001 г. със спонсорство от JP Morgan Chase, Търпов става член на Американската асоциация на хоровите диригенти и реализира идеята си за български-американска хоров форум „Фестивал на светлината“, където хорове от различни щати на САЩ се представят в България. През 2004 Търпов организира фестивал „Български сезони в Ню Йорк“, който е най-голямата проява извън България за българско изкуство. Има галерия в Ню Йорк и група от художници, актьори и музиканти около себе си, с които работи, Учредител е и на „Камерното общество на младите солисти на Ню Йорк“ и е диригент на неговия камерен и симфоничен оркестър. Работил е с оркестри и опери в различни държави от Европа и САЩ. Дирижирал е спектакли в Австрия, България, Чешката република, Франция, Македония, Русия, Словакия, Испания, Швейцария и САЩ. Той е един от няколкото български диригенти дирижирал в Карнеги хол. Бил е изпълнителен директор на общинската фондация Пловдив 2019, учредена с цел да подготви Пловдив за кандидатурата му за европейска столица на културата през 2019 година.

30 години след заминаването си от Свиленград Кирил Търпов се върна в града с нов проект. Възраждането на музикалната школа в града и хоровите паралелки. Формацията бързо набира скорост. През тази година детският хор на Свиленград стана част от мащабния проект „Детския хор на България“. Като такъв заедно с още 9 формации по време на наградите „Алегро виваче“ той получи приза „Музикален проект на 2021 г.“

Впрочем, за шести пореден път екипът на предаването връчи наградата „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, този път на Стоян Караиванов от Харманли, изпълнител на бандонеон.

Записът на галаконцерта „Музикант на годината“ ще бъде излъчен на 7 юни, вторник, след новините в 21.00 ч. по „Хоризонт“ във времето на предаването „Алегро виваче“. Ден по-късно ще видеозаписът на церемонията ще бъде достъпен в платформата „Бинар“ на БНР.