25
Чет, Юли
28 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Родената в Свиленград и вече известна тромпетистка Здравка Василева участва в концерта „Младите тромпетисти на България“ на Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков.

На сцената в читалище „Заря“ в Хасково талантливата музикантка изпълни концерт за тромпет от Томазо Албинони. Заедно с Мартин Йорданов и Шюкрю Шюкриев Здравка Василева бе солист и на популярния „Неаполитански танц“ из балета “Лебедово езеро“ от Чайковски, който бе извикан на бис. Публиката възнагради с овации младата тромпетистка, както и нейния преподавател Пенчо Пенчев.

Здравка Василева е възпитаничка на Детската музикална школа в Свиленград, продължава образованието си в музикалното училище в Стара Загора и Музикалната академия в Пловдив. През годините свири многократно като солист на Старозагорската опера, филхармониите в Пловдив и Шумен, Симфоничния оркестър в Сливен. Участва в проект на Пловдивската опера с повече от 20 концерта в София и страната. Печели 12 първи награди от национални и международни конкурси. Тя е първият български тромпетист, участвал в престижния Европейски музикален конкурс „Томас Кути“ в Монтрьо, Швейцария. От 2018 г. Здравка Василева е солист-тромпетист на Симфонично-оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик.

СМ

Снимки: Янко Найденов