14
Нед, Апр
13 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Село Малко градище се появи на интерактивна карта, изработена от пловдивски ученици от VII и X клас.

На нея личат всички действащи училища на територията на България, носещи името на светите братя Кирил и Методий. Сред тях е и ОУ“ „Св. Св. Кирил и Методий“в любимецкото село.

У нас работят 2368 училища, 10 % от които носят името на солунските просветители. Най-голям е делът на основните училища – 49%. Хасковска област присъства на картата с 10 училища. След публикуването вече има обратна връзка от няколко училища, съобщават от СУ“ Св.св. Кирил и Методий“в Пловдив.

Училището в Малко градище води началото си от 1868 г. , когато е открито килийното училище в двора на църквата „Св. Атанасий”. През 1882 г съградили ново здание, „направено с помощта на всичките селяни, които живеят днес в селото ни Алвандере“, свидетелства запазен документ от онези години. „ За знаяние пишим това писмо и туряме в това шише, за да се помни, кога се направи и коя е била причината за направата на училището.“ Автор на тези редове е брациговецът Колю Гинев, живущ в Мустафа паша, който осигурил чамови дъски и пирони за родолюбивия градеж.

Училището е носител на орден „Кирил и Методий” I-ва степен.

СМ