29
Чет, Фев
23 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

90-годишен юбилей от създаването на НЧ „Искра 1932“ отпразнуваха в свиленградското село Димитровче. Тържеството бе в залата на бившата земеделска кооперация.

Веселина Карагьозова, председател на културно-просветната институция, отбеляза, че основател на читалището е местният учител Пенко Стефанов. При откриването са създадени театрален състав, мъжка Коледарска група, женска певческа група и няколко детски певчески групи. В читалището се помещава библиотека с изключително ценен книжен фонд.

Днес активна дейност развива групата за автентични народни песни, която в годините има спечелени 4 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала в Евро-фолклорния национален фестивал. Групата е лауреат на Европейската федерация на фолклорните състави в Прага, Чехия, както и на фолклорния фестивал в Охрид, Македония, носител е на редица отличия от участия във фолклорни фестивали в България.

Кметът на селото Донка Казакова награди с почетни грамоти изявени бивши и настоящи самодейци. От името на арх.Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, бе прочетен поздравителен адрес. Поздравление и пожелания за още творчески успехи поднесоха самодейците от село Мезек. Събитието бе спонсорирано от местни собственици на винарски изби.

В организирания по повод юбилея концерт взеха участие фолклорни състави от Свиленградска община, както и групи за стари градски песни при НЧ „Просвета 1870“, Свиленград и село Радовец. За настроението на присъстващите се погрижи оркестър „Елхово“.

Снимки и текст: Клара МЕТОДИЕВА