14
Пет, Юни
30 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Експозицията бе подредена по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий - 11 май

В Деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, Общинската библиотека в Свиленград представи изложба от ценни стари и редки книги.

„Подредихме нашата витрина в знак на почит към великото дело на създателите на българската азбука Кирил и Методий”, каза при откриването библиотекарят Иван Чончев. Той припомни основни моменти от житията на светите братя и как са били създадени глаголицата и кирилицата. Отбеляза, че Кирило-Методиевското книжовно дело нарежда старобългарския език сред трите основни богослужебни и културни езици в средновековна Европа заедно с латинския и гръцкия.

Изложбата съдържа копия на произведения на Константин-Кирил Философ и Методий, сред които „Азбучна молитва”, „Проглас към евангелието”, „Изборно евангелие”, известно като „Асеманиевото евангелие”. Представени са за сравнение двете български азбуки – глаголица и кирилица. Сред експонатите е и един от най-ценните библиографски екземпляри на свиленградската библиотека - оригинално издание на библията от 1874 г., отпечатано в Цариград.

Специален гост на откриването на изложбата бе кметът на общината арх.Анастас Карчев.

Експозицията е отворена за посещения в работното време на библиотеката до края на месец май.