14
Пет, Юни
30 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

С концерт в салона на свиленградското читалище „Просвета“ духов оркестър „Костадин Манов“ отбеляза 65-ата си годишнина.

На сцената с музикантите от формацията се качиха певицата Надя Казакова, както и Александър Първанов, Емил Благоев, Атанас Ксенофонов, Виктор Корцанов, Красен Петков и Владимир Влайков - част от детския духов оркестър на Свиленград.

Сред публиката, която през цялото време не спираше да аплодира изпълненията, се открои кметът арх. Анастас Карчев.

Първият оркестър – струнен, в Мустафапаша (дн. Свиленград) е създаден от Александър Попов още през 1899 година. След четири години оркестърът е забранен от турската власт, а диригентът е хвърлен в затвора. През 1908 г. оркестърът, макар и за кратко, е възстановен, вече и с медни духови инструменти. През 1932 г. по идея на директора на гимназията - Златаров, и учителката по музика Надя Бърдарева, се създава училищна духова музика. След военния преврат, гимназията се закрива, а с нея и духовата музика. През 1956 г. бивши музиканти от гимназията и читалищни деятели възраждат традицията и сформират читалищен духов оркестър. Първи негови участници са Костадин Манов, Христо Хаджиколев, Тянко Мавродиев, Ангел Вълчев, Жечко Попов, Станко Панайотов, Христо Антонов, Стефан Александров, Атанас Желязков, Владимир Шопов, Димитър Костадинов, Костадин Димов, Димитър Вангелов, Фоти Александров, Петър Шишманов, Миладин Христов. Диригент на оркестъра е маестро Костадин Манов. Маестрото посвещава целия си съзнателен творчески път на свиленградската култура, музикалното изкуство и духовия оркестър в града. За този си принос е носител на Златната лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Оркестърът е обявен за Представителен духов оркестър, носител на бронзова, сребърна и златна лира, и на Кристално огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Снимки от архива на духов оркестър "Костадин Манов" може да разгледате ТУК.