Култура
Инструменти
Шрифт

Досегашният директор на Държавната опера в Бургас Александър Текелиев спечели отново конкурса за шефското място, съобщи Министерството на културата. Той е син на родения в Свиленград композитор и музикален педагог проф. Александър Текелиев.

Именитият свиленградчанин е автор е на музикално сценични произведения, оратории и други вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър, хорови песни, сред които и специално написани песни за Свиленград. Александър Текелиев-син завършва оперно пеене и музикално – сценична режисура в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” - София ,специализира във Виенската музикална академия. Пее в над 500 спектакли и концерти в Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Дания, Великобритания, Гърция, САЩ и България. Като режисьор реализира постановки на опери от Моцарт, Пучини, Верди.

От 2007 г. Александър Текелиев е директор на Държавна опера – Бургас. От 2016 г. е доцент в катедра „Музикално – сценични изкуства” при НМА „Проф. П. Владигеров”. За принос и особени заслуги в сферата на класическата музика е удостоен с наградата на Община Бургас на името на световно известния български диригент Емил Чакъров.

СМ