29
Чет, Фев
22 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Литературният историк Катя Зографова написа своеобразна енциклопедия, в която са включени над 50 българки от последните седем столетия.

В "Бележити жени на/за България" може да се прочете и за родената в Свиленград световноизвестна кинорежисьорка Бинка Желязкова.

Читателят ще научи нови факти за живота и делата на българската принцеса Кера Тамара, Румена войвода, светицата Злата Мъгленска, жените в Априлското въстание. Страниците припомнят за коронования ангел на България царица Елеонора, първата дипломирана лекарка д-р Тота Венкова, първите вдъхновени поетеси, художнички, актриси, оперни прими. Книгата е илюстрирана с над 150 снимки.

Според историка проф. Пламен Павлов повечето героини са представени както в творческото си амплоа, така и в обществената си роля. Насочена към широка читателска аудитория, книгата съчетава историческото знание с лекотата и артистизма на изказа.

Авторката Катя Зографова работи повече от 30 години в Националния литературен музей и за този дълъг период се е превърнала в истински познавач на биографиите на забележителните жени в историята и културата ни.

Премиерата на новата книга се състоя на 8-ми март в Столичната библиотека.

СМ