26
Пон, Фев
26 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Екипът на Историческия музей в Свиленград днес преминава към националната стачка на музеите в България "срещу пренебрежението на Държавата към културата и историческото наследство на нашия народ".

Напрежението се засили заради "обидните, унизителни и необмислени'' параметри за развитие на културните институти, подготвени в новия Закон за държавния бюджет. Това пишат от Националната федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". Специалистите заявиха своята воля за протест срещу несправедливото разпределение на средствата за финансиране и подпомагане дейността на културните институции в България. Увеличението на средствата за националните и регионалните музеи и галерии спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%. Парите са крайно недостатъчни за ефективна работа, подчертават от КТ “Подкрепа”.

Принудени сме да пристъпим към тези действия и заради някои необмислени, според нас, изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област, сподели пред stmost.info директорът на музея в Свиленград Елена Митева. “Не е нормално при увеличение на минималната работна заплата, тази на музейните служители да остане непроменена. Не омаловажавам труда на хората, но се получава така, че един квалифициран кадър ще вземе почти същата заплата като хигианистката в музея. Миналата година колежката, която беше директор на музея в Брацигово, напусна, тъй като заради липсата на стаж и клас взимаше по-ниска заплата от чистачката”, сподели още Елена Митева. По думите й не бива да се подценява работата на музейните работници, както се прави в момента. “Трудно е да се създаде музей, лесно е да се унищожи. Музеите дават обликът на населеното място, а стремежът ни като служители в него е да представим този облик в най-добра светлина. Да интерпретираме най-точно историческото минало се изисква много неуморен труд. За да има музей в Свиленград, няколко общински управи са се мъчили да го направят. Това е трудът не на един човек, а на няколко общински ръководства. Затова ни е и обидно работата ни да бъде подценявана от властимащите. Всеки от нас идва и си отива, но музеят ще запази за поколенията споменът за миналото”, допълни Митева. Тя подчерта, че без миналото не може да се създаде бъдеще, като даде за пример усилията им чрез инициативите в Арт галерията да се изгради у децата отношение към духовността и културата. Тези неща са невидими и не могат да се измерят в пари, но ще ни направят част от европейското семейство, каза Елена Митева. “Да се подготви един квалицифиран кадър да работи в музей, е нужно много време. Заради не добрата политика, свързана с културните дейности в страната, в това число и музеите, се разпилява човешкия капитал, тъй като млади хора не искат да работят в тази сфера. Разпилеем ли човешкия потенциал в музеите сме обречени на безпаметност”, подчерта Елена Митева.