18
Чет, Апр
26 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Популярният народен певец Тодор Кожухаров празнува днес рождения си ден.

Именитият изпълнител е роден на 29 ноември 1956 г. в свиленградското село Мустрак, област Хасково. Осъзнава музикалните си увлечения още в детството, „попивайки“ песните на майка си. Своята музикална кариера започва още като юноша. Професионалната му съдба е предопределена от първите изяви на самодейните сцени и местни събори, както и от поканата за солист на хасковския ансамбъл „Китна Тракия“. Първите си солови записи прави в Радио Пловдив през 1979 г., а през 1982 г. – и в Националното радио, като досега общо те са около 300. Сбъдва и голямата си мечта да изнася концерти из цялата страна през многобройна публика. Безброй са съборите, които е огласял с тракийските си песни. През 1989 г. основава оркестър „Южни ритми“ и вече 30 години заедно не спират да радват своите почитатели и всички любители на българската народна музика.

Той е емблематична фигура на националната ни музикална култура. Признат е за емблема на тракийския изпълнителски стил. Наричан е „певец с незаличима златна диря в националните ни традиции“ и „красивият глас от сърцето на китна Тракия, докоснал дълбините на човешката душа“. Класика в жанра са неговите хитове, част от които са народни. Има и авторски песни, базирани на автентичния фолклор и в духа на вековната тракийска традиция.

Професионалният му път, съчетан с талант, любов, труд и всеотдайност в името на тракийската песен, е оценен с отличия у нас и по света. През 1985 и 1986 г. е носител на първи награди от двете национални срещи на „Надсвирването на сватбарските оркестри и солисти“ в хасковското село Стамболово. Носител е на първа награда от надпяването във Варна през 1996 г. и втора награда от Тракия фолк през 1995 г. в Хасково. Връх в певческата му кариера е трикратното гостуване в края на 90-те години на миналия век в Лос Анжелис като участник в Световната музикална олимпиада, откъдето се завръща със златни медали.

През 2004 г. издава книгата „С магията на песента“, която включва 115 нотирани песни, подбрани от богатия му репертоар с идеята до достигнат до младите му колеги.

Обявен за почетен гражданин на Хасково на 31.05.2019 г.