22
Пон, Юли
41 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

До 30 ноември продължава започналият в Париж културен фестивал, посветен на България. Под мотото "Един уикенд на изток" за пета поредна година той показва най-интересното и актуалното от културната сцена на столици от Централна и Източна Европа.

Произведения на близо 30 от най-разпознаваемите български творци се представят във френската столица. В кинопрограмата специално внимание се отделя на филмите на първата българка кинорежисьор Бинка Желязкова/ 1923-2011/, с която родният и Свиленград се гордее. Изложби, литературни срещи, представяне на творчеството на българи, работили и живели във Франция, музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж, са включени в програмата.

Инициатор и организатор на фестивала е френско-канадската фондация "Един уикенд на изток" в партньорство с българското посолство във Франция и българския културен институт в Париж.

След Международния кинофестивал в Солун, за който „Старият мост“ писа, Париж е вторият град, където в рамките на месец показват филми на Бинка Желязкова.

СМ