19
Сря, Юни
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Свиленградската ръководителка на фолклорни формации е предложена за орден „Св. св. Кирил и Методий“

Министерският съвет реши на заседанието си в сряда да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Виолета Карапеева с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен за значимия й принос за развитието на културата и изкуството. Предложението е на Министерството на културата по инициатива на НЧ "Просвета" - Свиленград.

Виолета Карапеева е ръководила в продължение на 30 години Народен хор "Станко Панайотов". За повече от 60 години творческа дейност талантът и е пресичал житейския и творчески път на стотици свиленградчани. Това е един необятен и красив свят на багри, настроения и емоции, свят изпълнен с древни символи и съвременни послания, свят магия, свят чудо, свят на българския фолклор, се казва в мотивите за наградата.

През 2002 г. Карапеева сформира Камерна фолклорна група за автентичен и обработен фолклор към читалище „Просвета“ и е неин ръководител до 2012 г. Успехите следват ръководената от нея камерна група в редица конкурси и фестивали- бронзови, сребърни и златни отличия. От 1966 г. и до сега тя ръководи Детска фолклорна група "Тракийска китка", която получава висока оценка и заслужени отличия - десетки са бронзовите, сребърни и златни медали, специалните награди и плакети.

В дълголетната си творческа дейност Виолета Карапеева не просто разучава народни песни със своите самодейци и възпитаници. Тя влияе върху формирането на детската личност, върху естетическия им вкус, отваря душите и сърцата им към съкровищницата на самобитния български фолклор. Карапеева поставя началото на богата етнографска сбирка в родното си село Мезек. Възстановява певческите традиции в Мезек и сформира смесен народен хор. Много бързо хорът става лауреат и печели златен медал във фестивала „ Песни и танци без граници“. Любовта, с която Карапеева работи с децата, е толкова силна и заразителна, че много от нейните възпитаници поемат професионалния път на музиката. Като ръководител Виолета Карапеева неведнъж получава диплом „За съществен принос при съхраняване и развитие на българските традиционни народни изкуства”.

Снимка: Архив "Старият мост" : Секретарят на читалището в Свиленград Ваня Стефанова награждава Виолета Карапеева на тържеството по случай 60-годишния й творчески път