14
Пет, Юни
30 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Днес Народното събрание реши да отпусне държавна парична награда на известния български поет Ивайло Балабанов, който живее и твори в Свиленград. Освен него са отличени още трима творци - Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор - илюзионист; Димитър Коруджиев - писател, културен деятел и общественик и Янко Миладинов - композитор, аранжор, изпълнител и диригент.

Според решението творците ще получават по 700 лева пожизнена парична награда месечно. Предложението е внесено от министъра на културата на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. „За“ предложението гласуваха 111 народни представители от мнозинството. Опозицията не влезе в пленарната зала и не се регистрира за заседанието.

Както „Старият мост“ пръв писа, големият български поет Ивайло Балабанов бе предложен за високата награда навръх своята 75-годишнина. Голяма част от неговия жизнен и творчески път преминава в Свиленград, където той и днес живее със съпругата си Ваня. Редица престижни отличия и награди е получил изящният майстор на римуваното слово за своето творчество. Сегашната награда е не само признание и оценка за таланта му, но и, макар и малко позакъснял, държавнически жест към един достоен българин и бележит творец.

СМ