21
Вт, Май
22 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Почетният гражданин на Свиленград, известният съвременен бългаски поет Ивайло Балабанов е предложен за награждаване с орден „Св. св. Кирил и Методий“ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Предложението е внесено от Съюза на тракийските дружества в България, дейци на културата и общественици и тракийци. ЦР на СТДБ, български учени, дейци на културата и общественици и тракийци, предложиха за 24 май  Ивайло Балабанов  да бъде награден с орден „Cв. cв. Kиpил и Meтoдий“.

Талантливият поет е тракиец, роден през 1945 г. в ивайловградското село Хухла. Живее и твори дълго време в Хасково, а след това се установява в Свиленград. Ивайло Балабанов е почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали, Свиленград и на родното си село Хухла, член на Съюза на българските писатели. Автор е на книгите: „Да се загледаш в звезда“ (1979), „Окова за щурец“ (1984), „Парола „Любов“ (1988), „Религия“ (1990), „Тракийски реквием“ (1997), „Избрано“ (1998), поетичен сборник в два тома „Песни за старо вино“ (2003), „Небесен гурбетчия“ - сборник (2010), „Българска молитва“ (2011) и др.

Носител е на редица отличия, сред които „Южна пролет“ (1980), награда на Съюза на българските писатели (1987 г.), национална награда „Изворът на Белоногата“ (2001г.), Книга на годината - 2004 г. за „Песни за старо вино“, литературна награда за цялостно творчество „Александър Паскалев“ (2005), награда за патриотична поезия на името на Георги Джагаров (2006), национална литературна награда „Пеньо Пенев“, златен медал на името на Капитан Петко войвода от Съюза на тракийските дружества, най-високата степен „Златен век“ - печат на Симеон Велики, от министъра на културата, националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ (2016), грамота за изключителни заслуги към българската култура от Асоциацията на софийските писатели и др. Автор е на музикално-поетичен спектакъл „Съзвездие - наречено „Любов“, посветен на деня, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС. Ивайло Балабанов е поетът, който казва на света: „България  - това съм аз!“ 

Той е поетът, който въплъщава в себе си и в своите стихове висините на  българския дух. Животът и творчеството му можгат да се синтезират в едно изречение – изключителна любов към Тракия и майка България. Това е главният аргумент на вносителя Красимир Премянов певецът на Тракия и жив класик на българската поезия Ивайло Балабанов да бъде удостоен с орден „Cв. cв. Kиpил и Meтoдий“.

СМ