24
Сря, Юли
37 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

На 1-и април от 13.35 ч. БНТ1 ще излъчи „Клокотница – Битката за Клокочещата вода“. Документалният филм на режисьора Степан Поляков и Продуцентска компания "Файв Стар Медиа Груп" ще бъде показан точно на 790-ата година /1230-а/ от знаменитата битка, разиграла се край днешния град Хасково в настъпващата пролет /съществуват две тези – за налото на март и за началото на април/.

Филм за една война, която променя не само границите на средновековна Европа. Тя поставя нови морални стандарти изобщо във воденето на бойни действия. Това е битката край Клокотница. то как звучи част от сюжета на последния филм от поредицата „Битките за Европа“ на продуцентската къща и БНТ.

Теодор Комнин обаче греши. Иван Асен II наблюдава внимателно своя зет. При толкова врагове, ако искаш да седнеш на най-високия престол в Европа – този на Василевсите, – трябва да си ударил най-могъщия си съсед. И сякаш това е така лесно точно сега… Комнин и военачалниците му преценяват, че България е най-уязвима от югоизток – откъм днешния град Хасково. Хасково е изключително стратегически град. През тези територии минават повечето сблъсъци между Запада и Изтока. Тук е най-невралгичната зона. Преминеш ли с войска река Марица, ти си от другата страна на Континента… Битката започва до село Клокотница. Там тече ръкав на река Марица. Това е тежка тактическа грешка на Комнин. Той току- що е наел около 5 хиляди тежковъоръжени рицари от Западна Европа. На българска територия нахлува около 30 хилядна войска. Огромна мощ по това време. Българите са с около 5 хиляди по-малко. Предимството е, че царят им е очаквал нападението. Слабостта – 5 хиляди души по-малко! Иван Асен е гневен заради предателството, но спокоен. Знае, че изборът на Теодор Комнин за инвазия е от най-лошите възможни решения.

Съпродуцент на филма е Община Хасково.

“Клокотница – Битката за Клокочещата вода“ HD,

Английски с български субтитри, 40,00 мин., 2019-а, FIVE STAR MEDIA GROUP

Режисьор и сценарист – Степан Поляков

Главен оператор – Момчил Александров

Композитор – Валери Пастармаджиев

Режисьор по монтажа – Цветелина Василева – Лямова

Изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева