15
Съб, Юни
31 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

25-годишната художничка Боряна Петкова от София избра Свиленград за своята първа изложба. И това не е никак случайно. От около 5 години момичето има досег с нашия град, тъй като приятелят й е оттук.

Експозицията бе открита днес в 18:30 ч. в Арт галерията и ще остане тук до края на месеца. В нея са включени рисунки – натюрморт, портрети и абстрактни форми, пластики, проекти за дизайн на опаковки за козметика и за обувки и др. Своето място между творбите са намерили и учебни рисунки и скици на голи тела.

Организатор на изложбата е ОбА-Свиленград в лицето на художничката Ивалина Недева. Избрахме да открием изложбата на млад автор през август, тъй като на 12 този месец е Международния ден на младежта, заяви Недева пред „Старият мост“. Тя не пропусна да похвали Боряна за добрата й работа. От своя страна авторката сподели, че от дете страстта й е да изработва разни неща с ръцете си. „Това е и нещото, с което се занимавам в свободното си време. Харесвам дребните и пипкави детайли. Във времето извън образованието си измислям и изработвам интериорни решения за бъдещия ремонт вкъщи“, каза още Боряна.

Младата и даровита художничка е завършила специалност „Аранжиране“ в Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ в София. След 12-и клас се записва да учи „Интериорен дизайн“ в колеж „Делта“ - София. В момента готви дипломна работа в Технически университет – София, където учи „Инженерен дизайн“.

Обичам да си поставям високи цели и да ги постигам, подчерта Боряна. Още като ученичка участва в два Национални младежки конкурса за изящни и приложни изкуства и печели втора награда. Миналата година пък се включва в Пленер за млади дизайнери по проект „Иновативен мини парк Хубча“ и Х Национално изложение „Изобретения, Трансфер, Иновации“, където печели званието „Изобретател“. Също през 2017 г. участва в студентски конкурс за проектиране на иновативни образователно-игрови съоръжения, по проект „Пързалка и пясъчник на модулен принцип“, където печели първо място.

Диляна ЦВЕТКОВА