15
Съб, Юни
30 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Двама президенти – на България Румен Радев, и на Сърбия – Александар Вучич, присъстваха днес следобед на откриване на изложба с участието на фоторепортера на „Старият мост“ и италианската агенция„NurPhoto" Христо Русев в Белград.

Изложбата „Приложна носталгия“ е съвместна експозиция на двама фотографи – един от Сърбия и един от България. Автори са Христо Русев от България и Драгана Удовичич от Сърбия. Нашето момче получи покана за участие в проекта специално от правителството на Сърбия. Като част от проекта авторът от Сърбия Драгана Удовичич посети София – страната на Председателството на Съвета на ЕС и в продължение на 7 дни прави снимки на места, събития и хора, които й напомнят за нейния град. Българският автор Христо Русев прави снимки на Белград, като и двамата автори спазват условието да работят като фотографи, обзети от „носталгия“.  Така в експозицията са избрани по 20 снимки, които най-добре илюстрират общите черти в ежедневието на двата града.

Изложбата се откри в галерията на Националната банка на Сърбия. Присъства и директорът на банката.

Приложна носталгия“,бе открита на 7 юни 2018г. в 17:30 ч. в галерия „Академия“, ул. „Шипка“ № 1. След показването й в нашата столица бе експонирана в Белград, предстои експонирането й в други сръбски градове. Основната идея на проекта „Приложна носталгия“ е да насърчи културния обмен между двете страни, ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и България.

Проектът води началото си от 2007 година и досега има реализации в Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария, Полша, Литва, Нидерландия, Словашката република, Малта и Естония.

СМ