15
Пон, Апр
13 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

„Приложна носталгия“ е съвместна експозиция на двама фотографи – един от Сърбия и един от България. Автори са Христо Русев от България и Драгана Удовичич от Сърбия. Като част от проекта авторът от Сърбия Драгана Удовичич посети София – страната на Председателството на Съвета на ЕС и в продължение на 7 дни прави снимки на места, събития и хора, които й напомнят за нейния град. Българският автор Христо Русев прави снимки на Белград, като и двамата спазват условието да работят като фотографи, обзети от „носталгия“.

Така в експозицията са избрани по 20 снимки, които най-добре илюстрират общите черти в ежедневието на двата града. Фотографиите ще бъдат представени в изложба „Приложна носталгия“, която ще бъде открита на 7 юни 2018, в 17:30 ч. в галерия „Академия“. Предстои показването й в Белград и други сръбски градове.

Основната идея на проекта „Приложна носталгия“ е да насърчи културния обмен между двете страни, ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и България. Проектът води началото си от 2007 година и досега има реализации в Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария, Полша, Литва, Нидерландия, Словашката република, Малта и Естония. Министерството на европейската интеграция на Сърбия е основен координатор на проекта, а за реализацията на българската му част са ангажирани Посолството на България в Белград и Държавният културен институт към министъра на външните работи в Комуникационната програма за Българското председателство на Съвета на ЕС, посолството на Сърбия в София.

Много ласкави думи за фоторепортера на „Старият мост“ Христо Русев и неговите снимки каза днес по БНР, програма „Хоризонт“, Явор Койнаков, зам.-директор на Културния институт към Министерството на външните работи. Русев работи и за голяма италианска фотоагенция.

Впрочем, фоторепортерът на „Старият мост“ Христо Русев-младши, е единственият българин, който бе поканен да вземе участие в Международна медийна експедиция, организирана от Държавното агентство по младежки отношения на Русия в партньорство с FIFA.

Общо 50 журналисти от цял свят са получили приглашение за очакваното спортно събитие. Те са разделени на 5 групи по 10 човека, които ще обиколят всички градове-домакини на Световното първенство по фуглол в Русия през 2018 година.

Поканени са световноизвестни журналисти, делегати и фотожурналисти от всички континенти, които трябва за 1 седмица да подготвят екскурзовод, който да запознае феновете и футболистите какво да очакват от спортните бази, местата за настаняване, хотели, места за забавления, хора, обстановка, начин на живот, места, където зрители ще могат да гледат мачовете извън стадиона. Също така трябва да се покажат музеите, галериите, театрите и културата в региона на градовете.

Целта на 50-те делегати е да промотират световното първенство със своите публикации. От България е само Христо Русев, а общо от Европа има участници от Сърбия, Гърция, Босна и Херцеговина, Естония, Германия и Испания. Христо Русев е в отбор с жwрналисти от Иран, Египет, Босна и Херцеговина, Пакистан, Русия, Таджикистан и Южна Африка

В този момент Христо е на откриването на изложбата " Приложна носталгия" в София, на която присъстват множество посланици и дипломати. За много кратко време вече е дал три интервюта за уважавани национални медии.

СМ